wtorek, 14 października 2014

762. Płatki jaglane, po raz pierwszy.

Płatki jaglane ze śliwkami i mleczkiem kokosowym, miodem

Zdjęcie pod tytułem, czyść zostałem zrobione żelazkiem xd

I na spróbowanie tych płatków przyszedł w końcu czas, pierwsze wrażenie było.. no, jakoś ujdą, ale wraz z ich gotowaniem i zanurzaniem w niej kolejnej łyżki by pomieszać, smakowały coraz bardziej ;)
Niee, przy krojeniu tych śliwek wcale nie robiło się pure gdzie tam xd ale i tak je ubóstwiam <3 nbsp="" p="">

761. Kruszonka z mąki kokosowej.

 
śliwki i banan pod kokosową kruszonką*

*z dodatkiem mąki kokosowej i mleczka kokosowego

Korzystając z wolnego poranka.

poniedziałek, 13 października 2014

760. Chlebek dyniowy.

 
 Chlebek dyniowy z żurawiną i pestkami dyni
zielony koktajl (banan-szpinak-jogurt-mleko-cynamon) 

Trochę nie do końca wyszedł, ale możemy to przemilczeć bo nadal jest dobry.
Uwielbiam te pytania moich koleżanek, "co za zielonego potworka masz tym razem?"  xd

niedziela, 12 października 2014

759. Dyniowe skones.

Dyniowe scones z pestkami dyni i daktylami, 
ricottą i miodem 

Ale to było dobre, to tyle z mojej strony. :)

Składniki:
40g mąki pełnoziarnistej
20g mąki pszennej
15g zimnego masła
70g pure z dyni hakkaido
coś do posłodzenia
cynamon
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

kilka daktyli
pestki dyni
cukier trzcinowy

Mąkę przesiewam. Rozcieram z zimnym masłem. Dodaję pozostałe składniki i dokładnie zagniatam. Formuje bułeczki, smaruje je mlekiem, posypuje pestkami i cukrem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200stopni przez ok.20-25min. 

czwartek, 9 października 2014

757. Gotowany sernik dyniowy z kokosową nutą.

 
Dyniowo-kokosowy gotowany serniczek*
z mleczkiem kokosowym, bananem i malinami 

*z mąką kokosową, mleczkiem kokosowym 

Nie sądziłam, że będzie to takie dobre. :)


Składniki:

250g serka sernikowego (np. "Emilka")
100g puree z dyni hakkaido
jajko
10g proszku budyniowego
15g mąki kokosowej
50ml mleczka kokosowego/mleka
coś do posłodzenia
cynamon

Ser mieszam z pure, jajkiem, cynamonem i czymś do posłodzenia. Wstawiam na palnik i podgrzewam. W kubeczku mieszam proszek budyniowy i mleko. Do gorącego się sera wlewam rozrobiony budyń i energicznie mieszam. Następnie dodaję mąkę. Gotuje jeszcze kilka minut. Przekładam do naczynka i wstawiam do lodówki na kilka godzin(najlepiej na noc)

środa, 8 października 2014

756. Dyniowe kluski z daktylami.


Dyniowe kluski kładzione na mleku, 
z daktylami i pestkami dyni 

Zawsze mam problem, bo nie wiem ile gotować te kluski. >.<

Może i dziwna trochę jestem, bo o 11 w nocy naleśniki smażę zamiast się uczyć(albo spać, kto jak woli), ale to nic nie szkodzi. Choć fajnie by było jednak coś umieć na ten nieszczęsny niemiecki.. ale ja się go chyba nigdy nie nauczę (tym bardziej nie polubię :P )