sobota, 17 października 2015

Gryczane ricotta hotkes.

Gryczane dyniowe ricotta hotkes;
 z kokosowym sosem karmelowym* i gruszką
*sos karmelowy z mleczkiem kokosowym, zamiast śmietanki, wegański :)

W taka pogodę nie marzę o niczym więcej.

Czasami wystarczy jedna osoba, kilka słów, to, że po prostu jest i od razu jakoś jest lepiej :)


Przepis:

50g przesianej mąki gryczanej
100-120 ricotty
100g pure z dyni hokkaido
ok.30-50ml mleka
jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
szczypta sody do pieczenia 
szczypta cynamonu
ew. cukier, aromat

Białko ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wszystkie pozostałe składniki ze sobą mieszam i delikatnie dodaję białko. Smażę na rozgrzanej pateln

12 komentarzy:

  1. Dyniowe ricotta hotcakes to wspomnienie blogerskiego spotkania w Krakowie, trafiłaś w czuły punkt <3 i ten sos! Dobrze, że jest lepiwj, ciesz się, że masz taką osobę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sos karmelowy wygrywa w tym śniadaniu! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Chcę ten wegański karmeeeel <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealna grubość placków, a do tego ten sos karmelowy... Wygrałaś dzisiaj chyba tym śniadaniem jak dla mnie <3

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie były wczoraj :D
    Ale ten sos podbił moje serducho! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja nawet chyba wiem, co to za osoba :*

    OdpowiedzUsuń
  7. Bliskość przyjaciół jest bezcenna :) A takie placki to moje kolejne śniadaniowe marzenie!

    OdpowiedzUsuń
  8. No ten sos karmelowy do mnie bardzo przemawia, idealny do zwieńczenia takich cudnych placków <3
    Dzięki za kciuki, przydały się :*

    OdpowiedzUsuń