niedziela, 25 października 2015

Kilka pomysłów na...


Nazbierało mi się trochę tych zdjęć, szczególnie tych trochę starszych, które gdzieś mi się po zapodziewały, a po zrobieniu porządków w tych wszystkich folderach, jakoś się znalazły, na razie publikuje te bieżące, ale za stare też kiedyś się trzeba, choć może je zostawię na chwilę jakiejś niemocy, czy czegoś, swoją drogą niedługo nawet obiad będzie robiony przy ciemnościach za oknem, ah ta zima, a wy gotowi na nią? ^^
Miłej niedzieli 

Ps. Wszystko oprócz ostatnich bułeczek jest wegańskie, tak jakoś ostatnio samoistnie wychodzi.. no i jakoś mnie tak ochota na takie proste jedzenie naszła, a więc wybaczcie, że bez kombinacji większych 


Potrawka pomidorowa z ciecierzycą, cukinią, pieczarkami i zieloną fasolką, z masłem z nerkowców 

Przepis:
w sumie nie ma zbytnio żadnego "wrzuć do garnka" coś w tym stylu, mogę podać co dodałam
cukinia 
kilka pieczarek
fasolka szparagowa
ciecierzyca 
domowy przecier pomidorowy
przyprawy

+masło z nerkowców

Cukinię obrałam, wrzuciłam do garnka, podlałam woda i posoliłam, dodałam pokrojone pieczarki. Dusiłam pod przykryciem. Potem dodałam fasolkę, ciecierzycę, przecier, wodę i przyprawiłam. Gotowałam całość jeszcze kilka  minut. 


pieczone falafele dyniowe.. jeszcze lepsze z sosem orzechowym < 3

Przepis
100g ciecierzycy 
średnia cebula 
ok.100g pure z dyni hokkaido
3-4 łyżki oliwy z oliwek
ok.30g mąki z ciecierzycy (do konsystencji)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
sól, pieprz
kminek rzymski
natka piertruszki
papryka słodka, ostra

Ciecierzycę zalać wodą i pozostawić na całą noc (ok.12godzin). Cebulkę zeszklić na łyżce oliwy. Wrzucić do miski, razem z ciecierzycą i dynią. Zmiksować na gładką(lub nie do końca) masę. Dodać pokrojoną zieleninę, przyprawić według smaku, dosypać mąkę do konsystencji. Wsadzić do lodówki na jakąś godzinę. Formować małe kotleciki i układać na blaszce. Piec w 200stopniach przez ok. 30-35min w połowie przewracając na drugą stronę. 


 Zielona soczewica w sosie dyniowo-orzechowym, ryż jaśminowy 

Dyniowe risotto curry z mleczkiem kokosowym, kalafior

Zapiekanka dyniowa z ryżu i czerwonej soczewicy, z cebulką i pieczarkami, brokuły 


Przepis:

1/2 woreczka ryżu basmati 
ok.30-50g czerwonej soczewicy 
średnia cebula
kilka pieczarek
ok.100-150 pure z dyni hokkaido 
sól, pieprz, 
słodka/ostra papryka, czosnek granulowany
kminek rzymski 

Cebulkę zeszklić na oliwie. Dodać suchy ryż i soczewicę. Wlać ok. 1 1/2 -2 szklanki wody. (na oko, dolewałam). Wrzucić pure z dyni i wcześniej lekko podduszone pieczarki. Doprawić do smaku. Zagotować. Przelać do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i piec w 200stopniach przez ok.30-40min, po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze ok.10min. 


Dyniowe bułeczki drożdżowe nadziane kremem dynia-masło orzechowe 

16 komentarzy:

  1. Wszystko takie przepyszne :) Proszę o przepis na zapiekankę z ryżu i czerwonej soczewicy, potrawkę z ciecierzycy (z pierwszego zdjecia) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Błagam o przepis na falafele! Wszystkie potrawy podbiły moje serce i na pewno podbiłyby też żołądek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, te bułeczki wyglądają cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  4. aaaaa, wpadam na obiad! <3 wiesz co lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak mi było smutno, że nie miałem czasu "komciać" - tym postem mi to kompletnie wynagrodziłaś (i tym świetnym jagielnikiem kakaowym, ostatnio) :D

    OdpowiedzUsuń
  6. I bardzo dobrze, że wegansko! :* Falafele skradły moje serce <3 Też zawsze je piekę :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Piona za dyniowe falafle, jadłam wczoraj i też pieczone :D i curry dyniowo kalafiorowe też mi nie obce, nasze żołądki myślą podobnie :D i dużo brokuła, wiesz co dobre :D

    OdpowiedzUsuń
  8. tyle pysznych propozycji a nie opatrzonych przepisem, ja się gniewam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie ostatnio właśnie dań wegańskich jak na lekarstwo :D Ale pyszne są, muszę się zaopatrzyć w ciecierzycę i soczewicę!
    A bułeczki genialne, mmm <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Pieczone falafele z sosem orzechowym powaliły mnie całkowicie <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Mogę się do Ciebie wprowadzić? *o*

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja proszę o przepis na potrawkę z pierwszego zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaki poooooornfood! Źle zrobiłam przeglądając tego posta tej porze. Na pewno skorzystam z przepisów ;D

    OdpowiedzUsuń