niedziela, 31 stycznia 2016

Marchewkowe scones.

 Marchewkowe scones z nerkowcami*; 
z dom. dżemem brzoskwiniowym
*z pure


Ta chwila czasu odpoczynku, nie robienia dosłownie niczego zdecydowanie mi się przydała. A teraz do pracy ;) 




Przepis:

25g mąki pełnoziarnistej
ok.20-30g mąki gryczanej + do podsypania
15g maki pszennej
15g zimnego masła
80-100g pure z marchewki
szczypta sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
cynamon
coś do posłodzenia
nerkowce


Mąkę przesiać, zmieszać z resztą suchych składników. Rozetrzeć z zimnym masłem. 
Marchewkę zmiksować (nie musi być bardzo dokładnie) i dokładnie zagnieść ciasto. Dodać posiekane nerkowce. Zagnieść w kwadrat, przekroić go na dwie części. Posmarować z wierzchu mlekiem i ew. posypać płatkami lub innym. 
 Piec w piekarniku nagrzanym do 200stopni przez ok25min. 

10 komentarzy:

  1. To musiało smakować genialnie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Awwwww, te piękne trójkąciki mniam!

    platki-owsiane.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. dżemor brzoskwiniowy!! <3 moja miłość :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie wygladaja. Bardzo prosze o przepis:-). Kasia.

    OdpowiedzUsuń
  5. zastanawiam sie ile jeszcze zdjęć przejrze i będę się zachwycać zanim zrobie w końcu scones :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Musiało być pyszne! Poproszę o przepis i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Że też ja jeszcze nigdy nie robiłam scones! Ale jak tylko je widzę nachodzi mnie ogromna ochota :)Ja, tak jak poprzedniczka, czekam na przepis :D

    smacznyrezultat.blogspot.com- klik!

    OdpowiedzUsuń
  8. Scones ciągle przede mną. Muszę kiedyś wypróbować tą smaczność :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale dawno nie jadłam scones... A tu ferie się skończyły... I kiedy ja je zrobię? :<

    OdpowiedzUsuń