niedziela, 27 grudnia 2015

Kilka pomysłów na...

Jak tam brzuchy po świętach? najedzeni?... jeżeli dla odmiany macie ochotę na coś lżejszego od typowych świątecznych potrwa to dobrze trafiliście. U mnie w tym roku dla mnie królował wieniec drożdżowy z makiem, drożdżowe ciasto, z dużą ilością maku i orzechami na wierzchu.. nie da się nie pokochać (wariacja na temat zwykłego makowca) :3 a wy co byście mogli jeść cały czas przez te kilka dni? :)

zielona soczewica z cebulką w orzechowym sosie dyniowym 
(vegan)

Marchewka z ciecierzycą w sosie orzechowym z kasza bulgur
(vegan)

Tofu w indyjskim sosie orzechowo-pomidorowym, ryż i brokuły
(vegan)

Bataty i cukinia w sosie orzechowym, kasa kuskus brokuły
(vegan)

Pieczone "pierogi"/mini calozne z farszem z czerwonej soczewicy
(vegan)

15 komentarzy:

  1. uhuhu, ktoś tu kocha sosy orzechowe do warzyw :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałam napisać to samo :D Ale jak tu ich nie kochać? <3 Cudne dania i super że wegańskie :*

      Usuń
    2. masło orzechowe zawsze i wszędzie :D <3

      Usuń
  2. Mogę z Tobą zamieszkać? :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę o przepisy na wszystko a w szczególnosci na calzone :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie, właśnie! ja szczególnie jestem zainteresowana tym, jak robisz ten cudny sos orzechowy :)

      Usuń
    2. http://more-food-love-and-life.blogspot.com/2015/06/kila-pomysow-na.html tu jest jeden ;)

      Usuń
    3. A ja chce paszteciki :D

      Usuń
    4. sos orzechowy to po prostu masło orzechowe+woda+przyprawy, sos sojowy itp. Czasami dodaje do tego pure z dyni, lub pomidory :)

      Usuń
  4. Chce to zjeść, wszytsko :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten indyjski sos przechowo-pomidorowy mnie zaciekawił. Chcesz podzielić się wskazówkami, jak go przygotowywałaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tofu wcześniej zamarynowałam w przyprawach, potem podsmażyłam na patelni chwilę, dodałam masło orzechowe i domowy przecier pomidorowy, przyprawiłam dolewałam wody, i tak dusiłam jakiś czas :)

      Usuń
  6. Kurcze zmotywowałaś mnie do zrobienia sosu orzechowego dzięki twoim daniom ^^

    OdpowiedzUsuń