piątek, 24 kwietnia 2015

951. Całkowicie z mąki kokosowej.

Kakaowa muffina z mąki kokosowej; 
z bananem, kawą, daktylami i gorzką czekoladą

Całkowicie z mąki kokosowej, bez żadnej innej, strach był, bo ta mąka kokosowa, a ona jest... inna xd ale za to właśnie ją uwielbiam < 3
Był strach, czy coś z tego wyjdzie, ale wyszło i to jak pysznie < 3

Przepis:
35g mąki kokosowej
łyżka kakao
jajko + białko
banan(ok.100g)
20ml mleka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
coś do posłodzenia, cynamon
ew. łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego

gorzka czekolada
kilka daktyli

Banana rozgniatamy widelcem, miksujemy z jajkiem/białkiem i mlekiem. Dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy, wrzucamy posiekane dodatki. Przekładamy do papilotki, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stopni przez ok.35-40min

19 komentarzy:

  1. Mąka kokosowa to jeden z lepszych ''wynalazków'' ludzkości :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze mam obawę przed robieniem czegoś z tej mąki, ale jak wyjdzie to efekt jest mega ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak zazdroszczę wszystkim mąki kokosowej XD

    OdpowiedzUsuń
  4. Chciałabym mieć tę mąkę w posiadaniu, bo aż mnie zatkało na widok tej muffiny *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. Kokos, kakao, banan, gorzka czekolada - same moje ulubione nuty smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyszło świetnie, od razu wyobrażam sobie ten kokosowy posmak - cudna! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. to prawda, że mąka kokosowa bardzo chłonie wszystko, co wilgotne i ciężko zrobić z niej coś mocno zwartego, ale udało Ci się i prezentuje się wspaniale!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Tobie zawsze wychodzi pysznie :3

    OdpowiedzUsuń
  9. Każda Twoja muffina wygląda obłędnie i tak... bardzo muffinowo :D
    Ostatnio kupiłam mąkę kokosową, czas z nią zacząć eksperymentować ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale genialnie wyrosła Ci ta muffina! Też mam zawsze obawy co do tej mąki, czy wyjdzie, czy nie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę w końcu kupić tą mąkę! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A ile ci tych muffinek z tych proporcji wyszło bo 35 g mąki to raptem dwie łyżki stołowe?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedna dość pokaźna (mniej więcej wielkości dłoni) mąka kokosowa jest dość specyficzna i tam gdzie bym dała ok.60g wystarczyło te 35g :)

      Usuń