piątek, 29 sierpnia 2014

715. Cukinia, kokos, mascarpone.. & i znów jedzeniem was dręczę.


cukiniowo-kokosowa* muffina 
nadziana mascarpone i malinami; maliny

*mąka kokosowa, mleczko kokosowe
** upieczone w kilku papilotkach, złożoną w jedną, bo jakoś trzeba sobie radzić kiedy nie ma już papieru do pieczenia
Dziwna sprawa, mascarpone cały mi się rozlał, niczym lawa wypływająca z wulkanu, smaki jak najbardziej trawione, jednak przepis jeszcze do korekty. 

Wakacje muffiną zaczęłam i (prawie) kończę, bo chyba w każdej sytuacji się sprawdza. 

Nawet czasami mi się chciało aparat wyjąć i zrobić zdjęcie nie tylko śniadaniu.. 
żytnia tortilla z keczupem, smażonymi ziemniakami, kukurydzą, pomidorami i jajkiem sadzonym

kotlety z ciecierzycy z fetą, podane z torillą, sałatką colesław i sosem tzatziki 

makaron z sosem z cukinii i wędzonym łososiem 

 muffinki 

sałatka z pieczonego kurczaka, fety i truskawek, grzanka 

makaron ryżowy w sosie z masła orzechowego z łososiem i warzywami

pełnoziarnista pizza ze szpinakiem, pomidorem, szynką i mozzarellą 

tortilla z sałatą, ogórkiem, wędzonym łososiem i sosem czosnkowym 

zapiekanka.. hmm(tylko z czym xd) na pewno ryż, kurczak i marchewka w sosie pomidorowym coś takiego 

muffiny a'la pizza ( z szynką, serem, pieczarkami i sosem pomidorowym)


grzanki z humusem 

tortellini w sosie z masła orzechowego z pieczarkami i brokułem  

udało mi się zrobić najlepsze pół pełnoziarniste racuchy drożdżowe w całym moim życiu *.*

kotlety z ciecierzycy i marchewki, kalafior 

pieczony batat podany z ricottą, miodem i gorzką czekoladą

cukinia faszerowana ryżem jaśminowym gotowanym z mleczkiem kokosowym i łososiem 

półowsiane cukiniowe placki cytrynowe podane z jogurtem naturalnym,  borówkami i miodem 

 żytnie pierogi nadziane ricottą z batatem

drożdżówki ze śliwkami i kruszonką, przed

i po 

18 komentarzy:

  1. Ale pysznie gotujesz ^^ Bogactwo inspiracji i pomysłów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak tutaj pysznie! Dziewczyno, jesteś wielka, masz wielki talent *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. *ślinotok* karm mnie i nie opuszczaj! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. za dużo tego! stanowczo za dużo pysznych pomysłów - muszę wypróbować! kiedy ja to zrobię?! a muffina ma swój urok i super pomysł z papilotkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ło ja Cię, ile tu pyszności *.* tortilla, pizza, muffiny, racuchy, kurczak! mniam! :D Podasz przepis na własną tortillę? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na jeden placek:
      50g mąki(tu można kombinować, ale według mnie najlepiej wychodzi oczywiście z pszennej, no i pełnoziarnistej, żytniej, kukurydzianej, oczywiście z domieszką pszennej tak gdzieś 2:1 )
      ok.30ml ciepłej wody (w zależności od mąki, możesz potem maczać ciasto w wodzie i zagniatać do odpowiedniej konsystencji)
      łyżeczka oliwy z oliwek/oleju
      szczypta soli

      Mąkę przesiewam. Robię zagłębienie pośrodku, leję wodę, oliwę i sypię sól. Zagniatam na jednolite i gładkie ciasto. Zostawiam na ok.20min w wysmarowanej oliwą misce, pod ściereczką, aby ciasto "odpoczęło". Po tym czasie patelnię rozgrzewam na największym ogniu. Ciasto rozwałkowuje na okrągły placek. Wrzucam na patelnie po chwili zmniejszam odrobinę ogień, smażę do pojawienia się "bąblów", przewracam na drugą stronę i smażę jakieś 1/2 minuty(do zarumienienia). Zawijam w ściereczkę. Gotowe ;)

      Przepis banalny, a wraz z kolejnymi zrobionymi tortillami rośnie wprawa w ich robieniu, ja teraz robię je już z zamkniętymi oczami można tak powiedzieć ;)

      Usuń
  6. Tak to mnie możesz męczyć :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale u Ciebie smacznie, wyjadłabym wszystko, zwłaszcza że dużo tu łososia, a ja tak uwielbiam !:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Orany ile jedzonka! I jaka piękna muffina!

    OdpowiedzUsuń
  9. Niesamowicie pysznie jadasz! :) I ta różnorodność! Najbardziej moją uwagę przykuły wypieki :p

    OdpowiedzUsuń
  10. Powiem tylko tyle - wow, niesamowicie smacznie jesz!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam jak meczysz nas jedzeniem <3 !

    OdpowiedzUsuń
  12. jaki muffin! wkradł się w moje serce... ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Byle częściej takie pyszności nam przedstawiaj. Naprawdę jadasz świetnie. Nic tylko się tobą inspirować :)

    OdpowiedzUsuń