niedziela, 22 lutego 2015

891. Sezamowa kruszonka, z tahini.

 
Gruszka i banan pod 
kruszonką z tahini i miodu;

Lubię takie leniwe poranki, to się chyba nigdy nie zmieni ;)

Powoli jakieś pany na wakacje zaczynają kiełkować i już mam nadzieje, że wyjdą.


Składniki:

40g maki żytniej
10g mąki pszennej
25-30g tahini
10-15g miodu (lub więcej, wtedy mniej wody)
szczypta sody oczyszczonej
cynamon, szczypta soli
1-3 łyżeczki zimnej wody*(dolewajcie powoli)
ew. coś dodatkowego do posłodzenia

średnia gruszka(ok.200g)
1/2 banana
cynamon
łyżeczka mąki ziemniaczanej

Składniki na kruszonkę zagniatamy. Wsadzamy na chwilę do lodówki. w tym czasie obieramy owoce, kroimy w kostkę mieszamy z mąką i cynamonem i przekładamy do naczynka. posypujemy je kruszonką. Pieczemy w piekeraniku rozgrzanym do 200stopni przez ok.20-25min

Ask

21 komentarzy:

  1. znów się będę powtarzać, ale te stojące zdjęcia - uwielbiam!! a sam wypiek wygląda.. zjawiskowo:)
    ja na razie myślę o planach na wielkanoc, a wakacjami na razie się nie zajmuję chociaż też bym już chciała wybiec myślami tak daleko ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gruszka i banan <3 jedne z moich ulubionych owoców i to jeszcze pod taka kruszonką ! pycha ! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. O jak ja dawno nie jadłam crumble!

    OdpowiedzUsuń
  4. Już wiem, że miałaś bardzo udany poranek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę uzupełnić zapasy sezamu i zrobić domowe tahini. Już tak dawno go nie jadłam :<

    OdpowiedzUsuń
  6. kruszonka o smaku chałwy? mmm, kusisz! tym bardziej tymi owocami pod tą chrupiącą skorupką :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lepiej nie zapeszać, ale zyczę powodzenia ;)
    Kocham tahini, sezam, więc taka kruszonka jest idealna dla mnie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ekstra ta kruszonka-ciekawy pomysł;)

    OdpowiedzUsuń
  9. oho, po trendzie na kruszonkę z masła orzechowego wyczuwam kruszonkomanię tahini ! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Rety jakie pyszności! :D Proszę o przepis na kruszonkę :*

    OdpowiedzUsuń
  11. O mamo jakie to musiało być dooobre :) Idealne na leniwą niedzielę

    OdpowiedzUsuń
  12. Kiedyś zastąpiłam masło masłem orzechowym, ale z tahini jeszcze nie próbowałam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Też powoli zaczynam myśleć o wakacjach :D
    A kruszonka z tahini - brzmi genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda smakowicie! Podzielisz się przepisem? Proszę ? :D
    Zapraszam: http://grapefruitjuicesour.blogspot.com
    :)

    OdpowiedzUsuń
  15. No to się zgrałyśmy z kruszonką i tahini dziś :)

    OdpowiedzUsuń
  16. kruszonka z tahini i miodu na pewno świetnie smakowała!

    OdpowiedzUsuń
  17. taa kruszonka *.*
    chyba mi się teraz będzie śnić po nocach :D

    OdpowiedzUsuń