kruszonką z tahini i miodu;
Lubię takie leniwe poranki, to się chyba nigdy nie zmieni ;)
Powoli jakieś pany na wakacje zaczynają kiełkować i już mam nadzieje, że wyjdą.
Składniki:
40g maki żytniej
10g mąki pszennej
25-30g tahini
10-15g miodu (lub więcej, wtedy mniej wody)
szczypta sody oczyszczonej
cynamon, szczypta soli
1-3 łyżeczki zimnej wody*(dolewajcie powoli)
ew. coś dodatkowego do posłodzenia
średnia gruszka(ok.200g)
1/2 banana
cynamon
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Składniki na kruszonkę zagniatamy. Wsadzamy na chwilę do lodówki. w tym czasie obieramy owoce, kroimy w kostkę mieszamy z mąką i cynamonem i przekładamy do naczynka. posypujemy je kruszonką. Pieczemy w piekeraniku rozgrzanym do 200stopni przez ok.20-25min
Ask
Lubię takie leniwe poranki, to się chyba nigdy nie zmieni ;)
Powoli jakieś pany na wakacje zaczynają kiełkować i już mam nadzieje, że wyjdą.
Składniki:
40g maki żytniej
10g mąki pszennej
25-30g tahini
10-15g miodu (lub więcej, wtedy mniej wody)
szczypta sody oczyszczonej
cynamon, szczypta soli
1-3 łyżeczki zimnej wody*(dolewajcie powoli)
ew. coś dodatkowego do posłodzenia
średnia gruszka(ok.200g)
1/2 banana
cynamon
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Składniki na kruszonkę zagniatamy. Wsadzamy na chwilę do lodówki. w tym czasie obieramy owoce, kroimy w kostkę mieszamy z mąką i cynamonem i przekładamy do naczynka. posypujemy je kruszonką. Pieczemy w piekeraniku rozgrzanym do 200stopni przez ok.20-25min
Ask
znów się będę powtarzać, ale te stojące zdjęcia - uwielbiam!! a sam wypiek wygląda.. zjawiskowo:)
OdpowiedzUsuńja na razie myślę o planach na wielkanoc, a wakacjami na razie się nie zajmuję chociaż też bym już chciała wybiec myślami tak daleko ;)
GENIALNA kruszonka!
OdpowiedzUsuńGruszka i tahini-masz mnie.
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda !
OdpowiedzUsuńGruszka i banan <3 jedne z moich ulubionych owoców i to jeszcze pod taka kruszonką ! pycha ! :D
OdpowiedzUsuńO jak ja dawno nie jadłam crumble!
OdpowiedzUsuńJuż wiem, że miałaś bardzo udany poranek :)
OdpowiedzUsuńMuszę uzupełnić zapasy sezamu i zrobić domowe tahini. Już tak dawno go nie jadłam :<
OdpowiedzUsuńkruszonka o smaku chałwy? mmm, kusisz! tym bardziej tymi owocami pod tą chrupiącą skorupką :)
OdpowiedzUsuńLepiej nie zapeszać, ale zyczę powodzenia ;)
OdpowiedzUsuńKocham tahini, sezam, więc taka kruszonka jest idealna dla mnie ! :)
ooo, jadłabym :3
OdpowiedzUsuńEkstra ta kruszonka-ciekawy pomysł;)
OdpowiedzUsuńoho, po trendzie na kruszonkę z masła orzechowego wyczuwam kruszonkomanię tahini ! :D
OdpowiedzUsuńRety jakie pyszności! :D Proszę o przepis na kruszonkę :*
OdpowiedzUsuńO mamo jakie to musiało być dooobre :) Idealne na leniwą niedzielę
OdpowiedzUsuńKiedyś zastąpiłam masło masłem orzechowym, ale z tahini jeszcze nie próbowałam!
OdpowiedzUsuńTeż powoli zaczynam myśleć o wakacjach :D
OdpowiedzUsuńA kruszonka z tahini - brzmi genialnie!
Wygląda smakowicie! Podzielisz się przepisem? Proszę ? :D
OdpowiedzUsuńZapraszam: http://grapefruitjuicesour.blogspot.com
:)
No to się zgrałyśmy z kruszonką i tahini dziś :)
OdpowiedzUsuńkruszonka z tahini i miodu na pewno świetnie smakowała!
OdpowiedzUsuńtaa kruszonka *.*
OdpowiedzUsuńchyba mi się teraz będzie śnić po nocach :D