czwartek, 22 stycznia 2015

860. Chałka smażona w maśle orzechowym.


Orzechowe tosty francuskie*
z gruszką

*z masłem orzechowym, z domowej chałki 

I jakbyście byli zainteresowani to wczorajszy post uzupełniłam o przepisy ;)


Przepis:

2 grube kromki chałki/innego słodkiego pieczywa
ok.20-30g masła orzechowego
jajko
30-50ml mleka
szczypta soli, cynamonu

Wszystkie składniki oprócz chałki wymieszać, w powstałej masie wymoczyć kromki chałki, aż cały płyn zniknie. Smazyć na rozgrzanej patelni.


14 komentarzy:

  1. A ja jeszcze tak nie robiłam, ale muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale Ci zazdroszczę tych tostów!
    No i dziękuję za przepisy :*

    OdpowiedzUsuń
  3. zazdroszczę takeigo poranka, orzechowe tosty i jeszcze z chałki, genialnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ahhh, wyobrażam sobie ten zapach domowej chałki! a co dopiero smak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pierw myślałam, że obok tych tostów leżą jakieś frytki pietruszkowe czy coś w tym rodzaju haha:D
    a samo śniadanie - czyżby było dla orzechoholików? ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chciałabym takich spróbować, ale chyba moje masło orzechowe jest jednak za gęste :<

    OdpowiedzUsuń
  7. Już sobie wyobrażam, jaki obłędny aromat roznosił się podczas smażenia, a smak to już w ogóle! :)

    OdpowiedzUsuń