czwartek, 3 grudnia 2015

Sernik na wynos.

Batatowy serniczek; z sosem daktyle-tahini 

Ledwo co wróciłam, a już wracam.. cudownie, dobrze, że zaraz weekend ;)
sernik do pudełka, kawa do termosu i (znów) szkoła.

Przepis:

200g twarożku sernikowego (z wiaderka lub tego typu)
100-150g pure z pieczonego batata
jajko
łyżka budyniu waniliowego
cynamon
coś do posłodzenia

Wszystkie składniki ze sobą dokładnie zmiksować. Przelać do naczynka wyłożonego papierem. Piec ok.35min w 200stopniach. Przestudzić, schłodzić w lodówce.
Polać sosem.

Sos;
daktyle + wrzątek
tahini
cynamon

daktyle zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić. Zmiksować/rozgnieść, wymieszać z tahini i cynamonem. 

6 komentarzy:

  1. Jestem strasznie ciekawa jak wykorzystałaś batata w serniczku! Czekam na przepis :)
    A intensywny tryb bardzo lubię. Nie ma wtedy czasu na nudę i monotonność. A gdy na chwilę usiądziesz, czujesz się po prostu cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym z przyjemnością ;)

    OdpowiedzUsuń