czwartek, 15 maja 2014

624. Gotowany sernik na raz.


Kokosowy sernik* gotowany z truskawkami i chipsami kokosowymi
(potem jeszcze waniliowym serkiem homogenizowanym) 

* z mąką kokosową i budyniem waniliowym, z serka "emilki" i z kostki

Taa, logika jeść ser z serem xd

Kiedyś robiłam go w wersji na ciepło i jakoś mnie nie przekonał, ale wersja na zimno jak najbardziej mnie kupiła :P
Bałam się, że wyjdzie za rzadki i nie zgęstnieje wieczorem, ale rano zaskoczył mnie idealną strukturą :D

Wpadam i wypadam z domu... chce już mieć te bierzmowanie za sobą...


Składniki:
100g twarogu z kostki
150 twarożku "sernikowego"*
jajko
10g mąki kokosowej
10g proszku budyniowego
70ml mleka/mleczka kokosowego
coś do posłodzenia, aromat waniliowy

Twaróg rozdrabniam widelcem, mieszam z twarożkiem, jajkiem, słodzidłem i aromatem. Gotuję, aż masa zacznie bulgotać i stanie się rzadsza. Mąkę i proszek mieszam z mlekiem i wlewam do garnuszka energicznie mieszając, gotuję kilka minut do zgęstnienia masy. Pozostawiam na trochę w garnuszku, aż lekko ostygnie następnie przelewam do miseczki/słoiczka i gdy ostygnie wsadzam do lodówki na kilka godzin(na noc).


*użyłam "emilki", lub po prostu 250g jakiegoś sera :)

5 komentarzy:

  1. Bardzo mi się podoba i to podanie i ten pomysł <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Z tymi truskawkami musiało super smakować;)!

    OdpowiedzUsuń
  3. ja od razu robiłam na zimno i najbardziej mi tak smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale narobiłaś smaka na truskawki <3 a do tego kokos ... niebo !

    OdpowiedzUsuń