niedziela, 10 stycznia 2016

Orzechowa prostota.

Orzechowe gofry bananowe; z kaki 

Tak ciężko jak ostatnio jeszcze chyba nigdy nie wstawało mi się  do szkoły, tym bardziej kiedy wiem, że na co najmniej połowie lekcji marnuje siedząc i udając, że słucham, że wiem, że mogłabym ten czas inaczej wykorzystać, no ale niestety czasem tak jest i trzeba to przeczekać.

zachciało mi się ubić białka, myślałam, że nie wyjmę w pierwszej chwili, ale jakoś dało radę :D nie wyszły takie jak chciałam, ale nadal dobre ;)... i kaki mi w końcu dojrzało :3

trzymajcie kciuki, abym dowiozła dzisiaj tort do szkoły w całości, bo mój refleks od rana... muszę uważać :D 

Kilka pomysłów na...

 Pomiędzy robieniem wszystkiego .. i nic jednocześnie, bo znów takie wrażenie mam.. no, ale .. stwierdziłam, że (znów) dawno nie było tego postu, przy jednoczesnym lenistwie w związku ze zgrywaniem zdjęć, postanowiłam, że muszę też te stare i zapomniane w końcu odnaleźć i zrobić z nimi porządek tak więc, dzisiaj taki zlepek wszystkiego i niczego.. jak mój cały dzień dzisiaj ;) 

  burger z domowej bułki z batatowymi falafelami, burakiem i majonezem z kalafiora (vegan)


chleb na zakwasie z żurawiną 

cukinia faszerowana ryżem, fasolą czerwoną, kukurydzą posypane serem żółtym 

potrawka a'la chili con carne, ryż (vegan)

dyniowy bulgur z brokułem, suszonymi pomidorami, potem pestkami dyni
 (i chyba jeszcze kurczakiem)

kuskus z groszkiem, fasolą, brokułem i migdałami (vegan)

Różowe naleśniki


 
Buraczane naleśniki z ricottą, 
miodem i gorzką czekoladą, borówkami 

mogę tak zawsze zaczynać dzień

sobota, 9 stycznia 2016

Podwójnie orzechowa.

Marchewkowo-orzechowa muffin*,
a z daktylami i borówkami
* z mąką orzechową i masłem orzechowym 

Jak już ma ładny kształt to taki trochę (bardzo) zakalec wyszedł, ale orzechowy to dobry :)
bo w końcu muszę zużyć tą mąkę, która jakoś tak zapomniana. 

czwartek, 7 stycznia 2016

Uzależnia.

Batatowy krem z tofu, 
z masłem orzechowym i daktylami; bananem 

połączenie świeże daktyle+masło orzechowe... nie muszę chyba mówić jak bardzo uzależnia? 
kolejny krem tofu za.. jeszcze jakieś milion pomysłów :D czemu moja głowa jest na tym polu  (za bardzo) tak kreatywna? xd
próba upchania wszystkiego do słoiczka.. taak xd

Przepis:

150g pure z pieczonego batata
200g tofu
1/3-1/2 szklanki mleka roślinnego/wody
coś do posłodzenia
cynamon

banan
świeże daktyle
masło orzechowe

Wszystkiego składniki zmiksować na gładką masę, wmieszać pokrojonego w plasterki banana i daktyle, na wierzchu dodać masło orzechowe i więcej daktyli. 

środa, 6 stycznia 2016

Fioletowe usta.

Jagodowy pudding chia,
z mleczkiem kokosowym i bananem

przez te dwa dni kawa to podstawa

Tapioka z patelni.

Placuszki z tapioki; z gruszką i migdałami 
inspiracja


proste rzeczy cieszą czasem najbardziej, śnieg za oknem i jakoś tak uśmiech na twarzy zakwita ;)