(nadziana masłem orzechowym*, posypane gorzką czekoladą)
*rozmieszane z odrobiną wody
Rozpustnie trochę, ale czasem można ^^
Kiedyś robiłam podobna, tym razem jednak wegańsko oraz z dodatkiem batata, którego w tym roku polubiłam, bo w tamtym roku średnio mnie przekonał :P ^^
wczoraj trochę jednak odpoczęłam, zwyczajnie nic nie robiłam i jednocześnie robiłam to co chciałam, poczytałam, pooglądałam seriale < 3
Przepis:
50g płatków owsianych + 1/2 szklanki wrzątku
200g pure z pieczonego batata
2 łyżki kakao
porządna łyżka masła orzechowego + 1-2 łyżki wody
cynamon
coś do posłodzenia
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
gorzka czekolada
Płatki lekko solę i zalewam wrzątkiem, przykrywam i odstawiam na trochę. Mieszam z proszkiem do pieczenia, kakao, pure i dolewam ok 1/5 szklanki wody. Przekładam 1/2 do naczynka, na środku robię lekki dołek wykładam tam masło rozrobione w odrobinie wody. Przykrywam resztą masy. Piekę ok. 35-40min w piekarniku nagrzanym do 200stopni.
Posypuje gorzką czekoladą.
*rozmieszane z odrobiną wody
Rozpustnie trochę, ale czasem można ^^
Kiedyś robiłam podobna, tym razem jednak wegańsko oraz z dodatkiem batata, którego w tym roku polubiłam, bo w tamtym roku średnio mnie przekonał :P ^^
wczoraj trochę jednak odpoczęłam, zwyczajnie nic nie robiłam i jednocześnie robiłam to co chciałam, poczytałam, pooglądałam seriale < 3
Przepis:
50g płatków owsianych + 1/2 szklanki wrzątku
200g pure z pieczonego batata
2 łyżki kakao
porządna łyżka masła orzechowego + 1-2 łyżki wody
cynamon
coś do posłodzenia
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
gorzka czekolada
Płatki lekko solę i zalewam wrzątkiem, przykrywam i odstawiam na trochę. Mieszam z proszkiem do pieczenia, kakao, pure i dolewam ok 1/5 szklanki wody. Przekładam 1/2 do naczynka, na środku robię lekki dołek wykładam tam masło rozrobione w odrobinie wody. Przykrywam resztą masy. Piekę ok. 35-40min w piekarniku nagrzanym do 200stopni.
Posypuje gorzką czekoladą.
Pierwszy komentarz, yeah! :D
OdpowiedzUsuńOstatnio pierwszy raz spróbowałam tej czekoladki i przyznam, że bardzo mi zasmakowała. Zdrowa wersj abardzo do mnie przemawia, szczególnie, że z batatem :D
ja ostatnio próbowałam białej wersji i też dobraa :3
UsuńRewelacja - zjadłabym :) Możesz podać przepis? Byłabym wdzięczna - dziękuję <3
OdpowiedzUsuńpowiedziałabym nawet, że lepsze niż czekoladka!
OdpowiedzUsuńUwielbiam Reese's, a owsianki w smaku tej czekoladki jeszcze nie robiłam, muszę to zmienić! :)
OdpowiedzUsuńbatat na czekoladowo<e kocham to połączenie! a z masłem orzechowym oczywiście nie może nie smakować:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę owsiankę! Super podrasowałaś ją batatem :)
OdpowiedzUsuńNAJ-LEP-SZA!! <3
OdpowiedzUsuńJednym słowem genialne! <3
OdpowiedzUsuńNo nieeee, wywołałaś u mnie poczucie winy, że wczoraj upiekłem trzy bataty naraz (ale na usprawiedliwienie rozpusty, kupione na promocji!)... Borze brzozowy, kocham te warzywa. To chyba jedyny powód, dla którego mógłbym się przeprowadzić do USA :D
OdpowiedzUsuńja muszę znowu po nie iść xd a kiedyś za nimi nie przepadałam... nie wiem kim byłam xd ja jeszcze dla masła orzechowego które tam mają i lodów Ben & Jerry's :D
UsuńUwielbiam owsiankę w stylu czkoladki Reese's! Chyba nie ma nic lepszego od rozpuszczającego się pod wpływem ciepła w piekarniku masła orzechowego <3
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie, który jest na moim blogu! :-)
Muszę kiedyś zrobię tę wersję owsianki :)
OdpowiedzUsuńjaka piękna, ile czekolady <3
OdpowiedzUsuń