z sosem kakaowym i figą
i zaczęła się pora kiedy światło niby jest, ale zdjęcia wychodzą cudownie...rozmazane < / 3
Przepis:
kilka daktyli (ok.25g)
ok.2 łyżki zmielonych płatków owsianych
łyżeczka mąki gryczanej
łyżeczka kakao
szczypta sody oczyszczonej
cynamon
150g tofu (już po odciśnięciu z nadmiaru wody)
1/4 szklanki mleka roślinnego
1/2 banana
2-3 łyżki mocnego kakao
coś do posłodzenia
cynamon
sok z cytryny!!
ew. kawałki czekolady
sos: kakao, cynamon, szczypta soli, słodzik/syrop klonowy + woda
Daktyle zalewamy wrzątkiem (ok.40ml?), odstawiamy, gdy namiękną rozdrabniamy widelcem i łączymy z resztą składników. Przekładamy do naczynka wyłożonego papierem do pieczenia. Pieczemy w 200stopniach przez ok.10min. Studzimy.
Tofu miksujemy z resztą składników na gładką masę, sok z cytryny dodajemy tak, aby nie było czuć smaku tofu.Przekładamy na przestudzony spód, dociskając masę.
Pieczemy w 200stopniach przez ok.40min :)
studzimy, chowamy na noc do lodówki, rano polewamy sosem i zajadamy < 3
i zaczęła się pora kiedy światło niby jest, ale zdjęcia wychodzą cudownie...rozmazane < / 3
Przepis:
kilka daktyli (ok.25g)
ok.2 łyżki zmielonych płatków owsianych
łyżeczka mąki gryczanej
łyżeczka kakao
szczypta sody oczyszczonej
cynamon
150g tofu (już po odciśnięciu z nadmiaru wody)
1/4 szklanki mleka roślinnego
1/2 banana
2-3 łyżki mocnego kakao
coś do posłodzenia
cynamon
sok z cytryny!!
ew. kawałki czekolady
sos: kakao, cynamon, szczypta soli, słodzik/syrop klonowy + woda
Daktyle zalewamy wrzątkiem (ok.40ml?), odstawiamy, gdy namiękną rozdrabniamy widelcem i łączymy z resztą składników. Przekładamy do naczynka wyłożonego papierem do pieczenia. Pieczemy w 200stopniach przez ok.10min. Studzimy.
Tofu miksujemy z resztą składników na gładką masę, sok z cytryny dodajemy tak, aby nie było czuć smaku tofu.Przekładamy na przestudzony spód, dociskając masę.
Pieczemy w 200stopniach przez ok.40min :)
studzimy, chowamy na noc do lodówki, rano polewamy sosem i zajadamy < 3
taki śniadaniowy torcik!
OdpowiedzUsuńTEN SOS!!! <3
OdpowiedzUsuńależ cudowny! kto by pomyślał, że to śniadanie! :D no cóż, my to lubimy się rozpieszczać takimi słodkimi porankami :)
OdpowiedzUsuńtofu nigdy nie próbowałam, a kubek cudny!
OdpowiedzUsuńPiękny <3 przepis, a jak inaczej ? dawaaj :)))
OdpowiedzUsuńNa takie śniadanie bym się wprosiła!
OdpowiedzUsuńGenialny tofurnik i ten sos! <3
Ale bym zjadla <3
OdpowiedzUsuńO borze brzozowy, to jest piękne (a nieczęsto zdarza mi się aż tak wywalić gałki z oczodołów!) :D
OdpowiedzUsuńNo masz, siedzę kulturalnie na Fb, a tu mi takie cudo wyskakuje! Ja właśnie się zabieram da duużego tofurnika, ale jeszcze nie wiem, co wyjdzie, oby taki piękny jak Twój! Ale pewnie nie dorośnie mu do pięt :D
OdpowiedzUsuńCzy moglabys podać przepis na wczorajsze pralinki? A i jeszcze mam jedno pytanie: jakiego slodzidla uzywasz? Pytam się ponieważ ostanio kupilam stewie, właśnie do jedoporcjowych wypiekow, ale strasznie przeszkadza mi jej smak. A sztucznych slodzikow sie trochę boje. Oliwia
OdpowiedzUsuńA ja właśnie robię Twój tofurnik dyniowy ;)
OdpowiedzUsuńOh wow! Czekoladowy (bez)sernik, figa i maliny. Chce.
OdpowiedzUsuńZnam ten problem ze zdjęciami .. Zamiast zrobić kilku dobrych, trzaskam miliony ciemnych, zamazanych, a potem bawię się w programie do obróbki fotografii i naświetlam je jak najbardziej, żeby było coś widać...
OdpowiedzUsuńCo do tofurnika, idealny! Kocham takie jednoporcjowe łakocie :3
Wow jesteś niesamowita! *o* Chyba nikt nie robi tak cudownych wypieków jak Ty ;)
OdpowiedzUsuńCuuudny!wygląda obłędnie! A czy to jest porcja dla jednej osoby?ten talerzyk wydaje mi się taki malutki..bardzo proszę o info :)
OdpowiedzUsuńtak to porcja dla jednej osoby na dobre śniadanie :) lub podzielony na pół na jakiś podwieczorek, czy coś takiego :)
Usuń