wtorek, 27 października 2015

Orzechowo do kwadratu.


 Dyniowy krem orzechowy*, z malinami 
*z mąką orzechową i masłem orzechowym 


Początkowo miał być odrobinę inny, ale stwierdziłam, że teraz pora na mąkę orzechową, która jakoś długo zapomniana leżała, a przecież jakoś trzeba ją zużyć skoro już jest otwarta (swoja drogą zapach już nie ten sam co przy pierwszym otworzeniu :(, ale wciąż jest :) ) . Tak więc powstało coś dobrego, z zaledwie kilku składników ^^

swoją drogą czemu mleko sojowe jest takie drogie >. <


Przepis:

ok.250g gęstego pure z dyni hokkaido
ok. 1/2 szklanki mleka sojowego/innego roślinnego
30-40g mąki orzechowej
porządna łycha masła orzechowego (ok.30-40g)
cynamon
coś do posłodzenia

Wszystkie składniki ze sobą dokładnie zmiksować/wymieszać, schłodzić przez noc w lodówce :) 

9 komentarzy:

  1. Właśnie w ten weekend zaopatrzyłam się w tą mąkę i muszę w końcu zacząć coś z nią kombinować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dynia i orzech, to lubię! Moja mąka orzechowa też leży odłogiem w oczekiwaniu na wykorzystanie, ale i na nią przyjdzie kolej. Te Twoje maliny... nie żałujesz sobie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. dynia, orzechy, dla mnie idealnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dyniowo i orzechowo- to gwarantuje nieziemski smak!

    OdpowiedzUsuń
  5. kocham te smaki, mogę takie kremy jeść codziennie?! tylko dajcie mi tyle puree dyniowego <3 i mąkę orzechową treż chętnie przygarnę :D

    OdpowiedzUsuń
  6. dynia + orzechy - to musi być przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jadłam jeszcze kupnej mąki orzechowej ;< Zawsze robię sobie sama, ze zmielonych orzechów- ale nie wiem czy to się liczy;p
    świetny pomysł na śniadanie :D

    Co do mleka sojowego, w biedronce możesz kupić za 5 zł, ta cena nie jest jeszcze taka tragiczna :D

    OdpowiedzUsuń