Ostatnio dużo w mojej kuchni takiej jakieś prostoty, dania dosłownie wrzuć do garnka/patelnię i czekaj, szkoła jednak swoje robi. Dużo też warzyw i eksperymentów kuchni wegańskiej, szczególnie na słodkości mnie wzięło, choć czasu na ich realizacje już mniej, ale już sobie obiecałam, że co tydzień (póki mam czas) będę odhaczać jedną pozycję z mojej listy "do". W tym tygodniu padło na .. przepraszam za brak skromności.. genialne ciasto z ciecierzycy, zakochałam się w nim i przepadłam, aż sobie przepis gdzieś zapiszę, a nie mam tego często w zwyczaju o zgrozo, w następnym tygodniu zabieram się za jagielnika w wersji max, o dziwo nawet mama się pytała kiedy będę robić ten jakiś "inny" sernik :D jak wyjdzie to się pochwalę ^^
Dzisiaj post w całości wegański tak w razie informacji :)
czerwona soczewica z cebulką w sosie pomidorowym, ryż jaśminowy
Pomidorowa potrawka z ciecierzycy z pieczarkami i cebulką, kuskus
Gęsta "zupa" z czerwoną soczewicą i kaszą bulgur
Pomidorowa potrawka z ciecierzycy z cebulką, pieczarkami, cukinią i kalafiorem
Czerwona soczewica w sosie dyniowym z masłem orzechowym, z cebulką i brokułami
A na osłodkę
daktylowe batoniki kakaowe z ziarnem kakaowca, gorzką czekoladą i kandyzowaną gruszką
i coś po prostu genialnego..
dyniowe "blondie" z ciecierzycy z masłem orzechowym i gorzką czekoladą
Przepis:
240g ugotowanej ciecierzycy
1/2 szklanki masła orzechowego (100-120g)
150g pure z dyni hokkaido
ok.1/2 szklanki wody
łyżka mąki gryczanej
60ml syropu klonowego (lub więcej, jeżeli wolicie słodsze)
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
duża szczypta soli
płaska łyżeczka cynamonu
80g gorzkiej czekolady
+ kokosowy karmel do podania <3 br="">3>
Ciecierzycę miksujemy z dynią i wodą na gładką masę. Dodajemy resztę składników oraz pokrojoną drobno czekoladę . Przekładamy do naczynka wyłożonego papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez ok.40min.
Przepis:
240g ugotowanej ciecierzycy
1/2 szklanki masła orzechowego (100-120g)
150g pure z dyni hokkaido
ok.1/2 szklanki wody
łyżka mąki gryczanej
60ml syropu klonowego (lub więcej, jeżeli wolicie słodsze)
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
duża szczypta soli
płaska łyżeczka cynamonu
80g gorzkiej czekolady
+ kokosowy karmel do podania <3 br="">3>
Ciecierzycę miksujemy z dynią i wodą na gładką masę. Dodajemy resztę składników oraz pokrojoną drobno czekoladę . Przekładamy do naczynka wyłożonego papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez ok.40min.
Jeju... Jestes moja inspiracja, jezeli chodzi o czarowanie smakolykow w kuchni, nie tylko na sniadanie :D I juz widze, ze mam caly tydzien przepelniony samymi pysznosciami :D Ale na bezczelnego poprosze o przepisy na blondie i batoniki :D Proooooosze :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, miło mi się coś takiego czyta <3 przepis na blondie dodałam, batoniki natomiast robiłam bardzo na oko, więc nie umiem podać dokładnego przepisu :P
UsuńPrzepis na blodnie prooooszę!
OdpowiedzUsuńtak jakbym widziała swoje obiady - piona!!! a na ciacho kiedyś wpadnę, zjemy razem <3 i chwal się potem jagielnikiem :)
OdpowiedzUsuńMożna liczyć na jakiś przepisik na blondie? Wygląda genialnie, a smakowało pewnie jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńPomidorowa potrawka z ciecierzycy z cebulką, pieczarkami, cukinią i kalafiorem - jadłam wczoraj identyczny obiad, ale bez cebuli, bo tej nienawidzę :D Ogólnie - pyszny post i poproszę więcej taki wegańskich! <3 Mogłabyś też dodawać przepisu, bo bez sensu zostawiasz mnie z wywieszonym jezorem :( Samo patrzenie mi nie wystarczy! :P
OdpowiedzUsuńA przepisy? :) np. na zupkę
OdpowiedzUsuńZaadoptuj mnie i karm mnie codziennie!!! :*
OdpowiedzUsuńJak zwykle się zachwycam i marzę, by mieć codziennie po szkole taki obiadek w domu. Aha, pewnie już próbowałaś, ale ja lubię czasem do tych wszystkich pomidorowych potrawek i sosów dodać kiedyś mleczko kokosowe... mmm... pycha!
OdpowiedzUsuńSame wspaniałości :)
OdpowiedzUsuńciasto podbił moje serduszko :)
OdpowiedzUsuń