z sosem daktylowo-kakaowym i bananem
Dużo kakao, na doładowanie, bo przede mną 3 godziny ślęczenia nad matematyką, ah te próbne matury..ale za to śniadanie dobre, bardzo ^^ i zaraz weekend :D
25-30g daktyli (5-6sztuk) + 40-50ml wrzątku
2 łyżki mielonych płatków owsianych (ok.20g)
2 łyżeczki mocnego kakao
ew. łyżeczka mąki kokosowej
ew. łyżeczka mąki kokosowej
cynamon
40g kaszy jaglanej
40g kaszy jaglanej
2-3 łyżki kakao
1/2 banana
łyżka mąki kokosowej(ok.15g)
coś do posłodzenia
cynamon
1/2 banana
łyżka mąki kokosowej(ok.15g)
coś do posłodzenia
cynamon
Daktyle kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Miksujemy/lub spokojnie można je potem podziabać widelcem na gładką masę. Dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy, z masy powinno bez problemu formować się wszystko (ma być gęsta). Wykładamy nią spód naczynka, wyłożonego papierem do pieczenia.
Kaszę gotujemy ze szklanką wody. Studzimy. Miksujemy z bananem. Dodajemy mąkę kokosową, kakao i słodzimy. Masa ma być gęsta. Przekładamy na wcześniej przygotowany spód, wyrównujemy i dociskamy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin(całą noc).
Przed podaniem polewamy sosem.
Po takim śniadaniu to na pewno nie będziesz miała żadnych problemów z matematyką! :)
OdpowiedzUsuńA przepis na jagielnik zapisuję koniecznie! Jest genialny! :)
Hah, mnie też czekają dziś matury matematyczne, a uprzednio dwa sprawdziany, więc dobre śniadanie jest obowiązkowe :) rany, kochana, ten jagielnik to cud na talerzu (desce :P) nie pomyślałabym o kakaowym! Ale możesz być pewna, że niedługo czaruję coś podobnego!
OdpowiedzUsuńno to się nazywa doładowanie i to jakie pyszne!
OdpowiedzUsuńzakochałam się w tym ultra czekoladowym jagielniku! <3 mogę następnym razem zjeść go z Tobą? :)
OdpowiedzUsuńO kurczę, ale ciacho!
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię ;)
OdpowiedzUsuńU mnie też dziś jaglana, ale w innej postaci, krem ;) Na pewno się skuszę na ten jagielnik ;)
OdpowiedzUsuńKawa do takiego ciachu idealnie pasuje :D super!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że bitwa z matematyką wygrana :) Po takim doładowaniu! Kakao i daktyle to duet idealny :)
OdpowiedzUsuńGenialnie wygląda, jak poszło? :)
OdpowiedzUsuń