Nazbierało mi się trochę tych zdjęć, szczególnie tych trochę starszych, które gdzieś mi się po zapodziewały, a po zrobieniu porządków w tych wszystkich folderach, jakoś się znalazły, na razie publikuje te bieżące, ale za stare też kiedyś się trzeba, choć może je zostawię na chwilę jakiejś niemocy, czy czegoś, swoją drogą niedługo nawet obiad będzie robiony przy ciemnościach za oknem, ah ta zima, a wy gotowi na nią? ^^
Miłej niedzieli
Ps. Wszystko oprócz ostatnich bułeczek jest wegańskie, tak jakoś ostatnio samoistnie wychodzi.. no i jakoś mnie tak ochota na takie proste jedzenie naszła, a więc wybaczcie, że bez kombinacji większych
Potrawka pomidorowa z ciecierzycą, cukinią, pieczarkami i zieloną fasolką, z masłem z nerkowców
Przepis:
w sumie nie ma zbytnio żadnego "wrzuć do garnka" coś w tym stylu, mogę podać co dodałam
cukinia
kilka pieczarek
fasolka szparagowa
ciecierzyca
domowy przecier pomidorowy
przyprawy
+masło z nerkowców
Cukinię obrałam, wrzuciłam do garnka, podlałam woda i posoliłam, dodałam pokrojone pieczarki. Dusiłam pod przykryciem. Potem dodałam fasolkę, ciecierzycę, przecier, wodę i przyprawiłam. Gotowałam całość jeszcze kilka minut.
pieczone falafele dyniowe.. jeszcze lepsze z sosem orzechowym < 3
Przepis
100g ciecierzycy
średnia cebula
ok.100g pure z dyni hokkaido
3-4 łyżki oliwy z oliwek
ok.30g mąki z ciecierzycy (do konsystencji)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz
kminek rzymski
natka piertruszki
papryka słodka, ostra
Ciecierzycę zalać wodą i pozostawić na całą noc (ok.12godzin). Cebulkę zeszklić na łyżce oliwy. Wrzucić do miski, razem z ciecierzycą i dynią. Zmiksować na gładką(lub nie do końca) masę. Dodać pokrojoną zieleninę, przyprawić według smaku, dosypać mąkę do konsystencji. Wsadzić do lodówki na jakąś godzinę. Formować małe kotleciki i układać na blaszce. Piec w 200stopniach przez ok. 30-35min w połowie przewracając na drugą stronę.
Zielona soczewica w sosie dyniowo-orzechowym, ryż jaśminowy
Dyniowe risotto curry z mleczkiem kokosowym, kalafior
Zapiekanka dyniowa z ryżu i czerwonej soczewicy, z cebulką i pieczarkami, brokuły
Przepis:
1/2 woreczka ryżu basmati
ok.30-50g czerwonej soczewicy
średnia cebula
kilka pieczarek
ok.100-150 pure z dyni hokkaido
sól, pieprz,
słodka/ostra papryka, czosnek granulowany
kminek rzymski
Cebulkę zeszklić na oliwie. Dodać suchy ryż i soczewicę. Wlać ok. 1 1/2 -2 szklanki wody. (na oko, dolewałam). Wrzucić pure z dyni i wcześniej lekko podduszone pieczarki. Doprawić do smaku. Zagotować. Przelać do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i piec w 200stopniach przez ok.30-40min, po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze ok.10min.
Dyniowe bułeczki drożdżowe nadziane kremem dynia-masło orzechowe
Wszystko takie przepyszne :) Proszę o przepis na zapiekankę z ryżu i czerwonej soczewicy, potrawkę z ciecierzycy (z pierwszego zdjecia) :)
OdpowiedzUsuńBłagam o przepis na falafele! Wszystkie potrawy podbiły moje serce i na pewno podbiłyby też żołądek :)
OdpowiedzUsuńAle pyszne! :)
OdpowiedzUsuńMmm, te bułeczki wyglądają cudownie!
OdpowiedzUsuńaaaaa, wpadam na obiad! <3 wiesz co lubię :D
OdpowiedzUsuńJak mi było smutno, że nie miałem czasu "komciać" - tym postem mi to kompletnie wynagrodziłaś (i tym świetnym jagielnikiem kakaowym, ostatnio) :D
OdpowiedzUsuńJa poproszę przepisy!
OdpowiedzUsuńI bardzo dobrze, że wegansko! :* Falafele skradły moje serce <3 Też zawsze je piekę :D
OdpowiedzUsuńPiona za dyniowe falafle, jadłam wczoraj i też pieczone :D i curry dyniowo kalafiorowe też mi nie obce, nasze żołądki myślą podobnie :D i dużo brokuła, wiesz co dobre :D
OdpowiedzUsuńtyle pysznych propozycji a nie opatrzonych przepisem, ja się gniewam :)
OdpowiedzUsuńU mnie ostatnio właśnie dań wegańskich jak na lekarstwo :D Ale pyszne są, muszę się zaopatrzyć w ciecierzycę i soczewicę!
OdpowiedzUsuńA bułeczki genialne, mmm <3
Pieczone falafele z sosem orzechowym powaliły mnie całkowicie <3
OdpowiedzUsuńMogę się do Ciebie wprowadzić? *o*
OdpowiedzUsuńwszystko wygląda na takie pyszne!
OdpowiedzUsuńA ja proszę o przepis na potrawkę z pierwszego zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńJaki poooooornfood! Źle zrobiłam przeglądając tego posta tej porze. Na pewno skorzystam z przepisów ;D
OdpowiedzUsuń