Zebrało mi się znów kilka przepisów i nawet kilka zostało "na potem" swoją droga znów muszę zrobić porządek w folderach, przy okazji ogarnąć wszystko do szkoły, dzisiaj dzień u mnie pod hasłem- matematyka po "zwykłych" zadaniach jakie mam zwyczaju rozwiązywać tak.. bo tak, przypomniałam sobie o jutrzejszej kartkówce.. stąd zaczęłam pisać tego posta.. no bo to logiczne przecież, inne rzeczy odchodzą na bok, szczególnie, że ostatnio pomimo moich wątpliwości mi się to opłaciło.. ;) ale wracając.. dania wbrew pozorom nie takie skomplikowane i czasochłonne w szczególności gdy możesz zamrożone kotlety wyjąć z zamrażalnika, ugotować wcześniej gar ciecierzycy, czy zrobić genialną soczewicę(w ilości dużej), którą mogę jeść czy z kaszą, czy po prostu samą, czy jako farsz do czegokolwiek ;)
Miłej niedzieli.
dom. tortilla z sałatką colesław(z majonezem z kalafiora) z pieczonymi kotletami z batatów i ciecierzycy z sosem z tahini (vegan)
dom. tortilla z pure z dyni, z pieczonymi falafelami batatowymi, z sosem z pieczonej papryki i pomidorów (vegan)
pieczony batat faszerowany, kaszą jaglaną z podsmażoną cebulką z suszonymi śliwkami (vegan)
cukinia faszerowana czerwoną soczewicą z cebulką i pomidorami; kuskus (vegan)
kasza jaglana z pieczona ciecierzycą, marchewką i kalafiorem posypane płatkami drożdżowymi (vegan)
I will kill you!!! :D aaa to jest takie pyszne <3 przyjeżdżaj do mnie, będziemy razem obiady robić :*
OdpowiedzUsuńWegańskie potrawy są proste, szybkie i pyszne <3 Cudne dania!
OdpowiedzUsuńTa cukinia wygląda tak kusząco! A pomyśleć, ze ja nie gotowałem jeszcze soczewicy.
OdpowiedzUsuńplatki-owsiane.blogspot.com
Jak robisz tortille ?
OdpowiedzUsuń50g mąki(40 żytniej i 10g pszennej)
Usuńok.30ml ciepłej wody (w zależności od mąki, możesz potem maczać ciasto w wodzie i zagniatać do odpowiedniej konsystencji)
łyżeczka oliwy z oliwek/oleju
szczypta soli
Mąkę przesiewam. Robię zagłębienie pośrodku, leję wodę, oliwę i sypię sól. Zagniatam na jednolite i gładkie ciasto. Zostawiam na ok.20min w wysmarowanej oliwą misce, pod ściereczką, aby ciasto "odpoczęło". Po tym czasie patelnię rozgrzewam na największym ogniu. Ciasto rozwałkowuje na okrągły placek. Wrzucam na patelnie po chwili zmniejszam odrobinę ogień, smażę do pojawienia się "bąblów", przewracam na drugą stronę i smażę jakieś 1/2 minuty(do zarumienienia). Zawijam w ściereczkę. Gotowe ;)
Takie smakowite ,że aż za:)
OdpowiedzUsuńDrugie i piąte! Wygrałaś wszystko :D
OdpowiedzUsuńPyszne propozycje. Porywam ostatni posiłek :)
OdpowiedzUsuńOstatnie jest niesamowite, pieczone warzywa najlepsze <3 I zachęciłaś mnie do zrobienia domowej tortilli! :D
OdpowiedzUsuńTen pieczony batat wygląda kusząco! Szczególnie że jeszcze nie robiłam takiego faszerowanego, no i nie łączyłam go z suszonymi śliwkami ;)
OdpowiedzUsuńjak dla mnie tortille wymiatają <3
OdpowiedzUsuń