Jak tam brzuchy po świętach? najedzeni?... jeżeli dla odmiany macie ochotę na coś lżejszego od typowych świątecznych potrwa to dobrze trafiliście. U mnie w tym roku dla mnie królował wieniec drożdżowy z makiem, drożdżowe ciasto, z dużą ilością maku i orzechami na wierzchu.. nie da się nie pokochać (wariacja na temat zwykłego makowca) :3 a wy co byście mogli jeść cały czas przez te kilka dni? :)
zielona soczewica z cebulką w orzechowym sosie dyniowym
(vegan)
Marchewka z ciecierzycą w sosie orzechowym z kasza bulgur
(vegan)
Tofu w indyjskim sosie orzechowo-pomidorowym, ryż i brokuły
(vegan)
Bataty i cukinia w sosie orzechowym, kasa kuskus brokuły
(vegan)
Pieczone "pierogi"/mini calozne z farszem z czerwonej soczewicy
(vegan)
uhuhu, ktoś tu kocha sosy orzechowe do warzyw :D
OdpowiedzUsuńChciałam napisać to samo :D Ale jak tu ich nie kochać? <3 Cudne dania i super że wegańskie :*
Usuńmasło orzechowe zawsze i wszędzie :D <3
UsuńMogę z Tobą zamieszkać? :*
OdpowiedzUsuńszykuję łóżko :D <3
UsuńProszę o przepisy na wszystko a w szczególnosci na calzone :D
OdpowiedzUsuńwłaśnie, właśnie! ja szczególnie jestem zainteresowana tym, jak robisz ten cudny sos orzechowy :)
Usuńhttp://more-food-love-and-life.blogspot.com/2015/06/kila-pomysow-na.html tu jest jeden ;)
UsuńA ja chce paszteciki :D
Usuńsos orzechowy to po prostu masło orzechowe+woda+przyprawy, sos sojowy itp. Czasami dodaje do tego pure z dyni, lub pomidory :)
UsuńChce to zjeść, wszytsko :D
OdpowiedzUsuńZjadłabym te pierożki :)
OdpowiedzUsuńTen indyjski sos przechowo-pomidorowy mnie zaciekawił. Chcesz podzielić się wskazówkami, jak go przygotowywałaś?
OdpowiedzUsuńTofu wcześniej zamarynowałam w przyprawach, potem podsmażyłam na patelni chwilę, dodałam masło orzechowe i domowy przecier pomidorowy, przyprawiłam dolewałam wody, i tak dusiłam jakiś czas :)
UsuńKurcze zmotywowałaś mnie do zrobienia sosu orzechowego dzięki twoim daniom ^^
OdpowiedzUsuń