środa, 24 czerwca 2015

Czekoladowa cukinia.

Kakaowe placki cukiniowe 
z jogurtem naturalnym i gorzką czekoladą, oraz morelami

Dziwnie się czasem życie układa, całkiem niespodziewanie, budząc się rano nie wiemy gdzie i jak zakończy się nasz dzień, czasami będzie to rutyna, a czasami coś nas zaskoczy :)

Przepis:
55g mąki pełnoziarnistej
2 łyżki kakaa(ok.15-20g)
100g cukinii startej na drobnych oczkach 
jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok20ml mleka
szczypta cynamonu
cukier/miód do smaku
ew. aromat

Suche składniki mieszam ze sobą w miseczce. Cukinię lekko solę i czekam, aż puści trochę wody, dokładnie ją odciskam(nie wylewając tej wody!). Mieszam ze sobą wszystkie składniki, dolewając wody z cukinii do uzyskania dobrej konsystencji. Smażę na rozgrzanej patelni na małym ogniu pod przykryciem, przewracam na drugą stronę zwiększając ogień. 



Ask
Facebook 

22 komentarze:

  1. tak naprawdę każdy dzień jest inny

    OdpowiedzUsuń
  2. już widzę tę czekoladę roztapiającą się na plackach...mmmm....
    a pracować będę 5 dni w tygodniu przez 2 miesiące z urlopem, ale nie wiem, jak długim :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie kakao i cukinii to mistrzostwo! Swoją drogą, dawno nie miałam tego u siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cukinia z kakao świetny pomysł;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam placki z dodatkiem cukinii i pluję sobie w brodę, że robię je tak rzadko. Ale cukiniowy sezon się rozpoczyna, więc mam nadzieję, że nadrobię zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki cudowny, plackowo-cukiniowo-czekoladowy poranek! :) Pogoda nie rozpieszcza ale widzę, że nie zniechęca Ciebie to do jedzenia śniadania na świeżym powietrzu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. całkiem podobne wczoraj zajadałam, kakaowe cukiniowe są przepyszne i mają świetną strukturę :) tylko moreli mi brakuje...

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudnowne połaczenie! Cukinia coraz tańsza i bedzie jej coraz wiecej ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Prawda, prawda...
    Morele, chcę! <3

    OdpowiedzUsuń
  10. proszę o przepis na te placki! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. NA jakiej wielkosci patelni usmazyłaś te nalesniki i użyłaś mąki typ 720?
    http://more-food-love-and-life.blogspot.com/2015/06/998-ryzowe-eksperymenty-kilka-pomysow-na.html ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na takiej raczej standardowej do naleśników ;) Tak, to ta taka gładka bez żadnych "śmiećków" zmieszałam ją 2:1 z mąką pszenną :)

      Usuń
  12. ooo, przypomniałaś mi o tych plackach, do zrobienia jak najszybciej :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Niesamowicie podałaś te placuszki!
    polarois.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. świetne placuszki, aż nabrałam ochoty na takie! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Czas najwyższy przekonać się do cukinii na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Muszę jak najszybciej placki usmażyć :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam te Twoje czekoladki na wierzchu *-*

    OdpowiedzUsuń
  18. Mam ochotę na takie brownie pancakes ♥
    http://poranny-talerz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. U mnie dziś podobne smaki, bo jaglanka a'la cukiniowe brownie :)

    OdpowiedzUsuń