z bananową ricottą i truskawkami
*z masłem orzechowym
Słońce, wolne, idealne śniadanie, perspektywa zbliżającej się wycieczki oraz coraz bliżej do wakacji. Lepiej nie mogło być.
Przepis:
50g mąki pełnoziarnistej
10g mąki pszennej
20g masła orzechowego + pełna łyżeczka
ok. 40ml mleka
cynamon, szczypta soli
szczypta sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
coś do posłodzenia
Mąkę przesiewamy, dodajemy spulchniacze, mieszamy z masłem orzechowym dolewamy mleko i zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy w miarę kształtnego kwadrata i przecinamy go na dwa trójkąty, nacinamy je w środku i "nadziewamy" pozostałym masłem, zlepiamy brzegi, poprawiamy w razie czego kształt, smarujemy mlekiem z wierzchu i ew. czymś posypujemy Pieczemy w 180-200 stopniach przez ok.25min.
Słońce, wolne, idealne śniadanie, perspektywa zbliżającej się wycieczki oraz coraz bliżej do wakacji. Lepiej nie mogło być.
Przepis:
50g mąki pełnoziarnistej
10g mąki pszennej
20g masła orzechowego + pełna łyżeczka
ok. 40ml mleka
cynamon, szczypta soli
szczypta sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
coś do posłodzenia
Mąkę przesiewamy, dodajemy spulchniacze, mieszamy z masłem orzechowym dolewamy mleko i zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy w miarę kształtnego kwadrata i przecinamy go na dwa trójkąty, nacinamy je w środku i "nadziewamy" pozostałym masłem, zlepiamy brzegi, poprawiamy w razie czego kształt, smarujemy mlekiem z wierzchu i ew. czymś posypujemy Pieczemy w 180-200 stopniach przez ok.25min.
Śniadanie w promieniach słońca, na świeżym powietrzu zdecydowanie smakuje jeszcz lepiej :) a do tego spokojnie, bez pośpiechu, rozkoszując sie smakiem :)
OdpowiedzUsuńTo ja ślicznie prosze o przepis bo zgłodniałam :D
OdpowiedzUsuńidealne na dzisiejszy poranek!
OdpowiedzUsuńO kurczę, ale smakowicie wyglądają! Jeszcze jedzone w takiej atmosferze, idealnie :)
OdpowiedzUsuńile bym dała za takie sniadanie! :D
OdpowiedzUsuńśniadanie zjedzone na balkonie, nawet nie wiesz, jak Ci zazdroszczę <3
OdpowiedzUsuńGenialnie. Orzechowe scones muszą być obłędne.
OdpowiedzUsuńpolarois.blogspot.com
Już tyle wariacji scones u Ciebie, a ja nawet tych najprostszych nie jadłam... :(
OdpowiedzUsuńOrzechy + truskawki i jestem w raju :)
OdpowiedzUsuńTęskniłam za zdjęciami Twoich śniadań jedzonych na zewnątrz :D
OdpowiedzUsuńSmaczne śniadanie, pozytywne nastawienie - więcej takich wpisów poproszę :)
OdpowiedzUsuńBardzo kusząca propozycja ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bananową ricottę <3 do tego truskawy i scones i to musi być udany poranek :D
OdpowiedzUsuńPięknie wypieczone scones. :)
OdpowiedzUsuńwyszły ci idealne :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności! :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dołączam do obserwujących. :-)
Musze się w końcu wziąć na swoje pierwsze scones.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuń