Kokosowy sernik* gotowany z truskawkami i chipsami kokosowymi
(potem jeszcze waniliowym serkiem homogenizowanym)
* z mąką kokosową i budyniem waniliowym, z serka "emilki" i z kostki
Taa, logika jeść ser z serem xd
Kiedyś robiłam go w wersji na ciepło i jakoś mnie nie przekonał, ale wersja na zimno jak najbardziej mnie kupiła :P
Bałam się, że wyjdzie za rzadki i nie zgęstnieje wieczorem, ale rano zaskoczył mnie idealną strukturą :D
Wpadam i wypadam z domu... chce już mieć te bierzmowanie za sobą...
Składniki:
100g twarogu z kostki
150 twarożku "sernikowego"*
jajko
10g mąki kokosowej
10g proszku budyniowego
70ml mleka/mleczka kokosowego
coś do posłodzenia, aromat waniliowy
Twaróg rozdrabniam widelcem, mieszam z twarożkiem, jajkiem, słodzidłem i aromatem. Gotuję, aż masa zacznie bulgotać i stanie się rzadsza. Mąkę i proszek mieszam z mlekiem i wlewam do garnuszka energicznie mieszając, gotuję kilka minut do zgęstnienia masy. Pozostawiam na trochę w garnuszku, aż lekko ostygnie następnie przelewam do miseczki/słoiczka i gdy ostygnie wsadzam do lodówki na kilka godzin(na noc).
*użyłam "emilki", lub po prostu 250g jakiegoś sera :)
Taa, logika jeść ser z serem xd
Kiedyś robiłam go w wersji na ciepło i jakoś mnie nie przekonał, ale wersja na zimno jak najbardziej mnie kupiła :P
Bałam się, że wyjdzie za rzadki i nie zgęstnieje wieczorem, ale rano zaskoczył mnie idealną strukturą :D
Wpadam i wypadam z domu... chce już mieć te bierzmowanie za sobą...
Składniki:
100g twarogu z kostki
150 twarożku "sernikowego"*
jajko
10g mąki kokosowej
10g proszku budyniowego
70ml mleka/mleczka kokosowego
coś do posłodzenia, aromat waniliowy
Twaróg rozdrabniam widelcem, mieszam z twarożkiem, jajkiem, słodzidłem i aromatem. Gotuję, aż masa zacznie bulgotać i stanie się rzadsza. Mąkę i proszek mieszam z mlekiem i wlewam do garnuszka energicznie mieszając, gotuję kilka minut do zgęstnienia masy. Pozostawiam na trochę w garnuszku, aż lekko ostygnie następnie przelewam do miseczki/słoiczka i gdy ostygnie wsadzam do lodówki na kilka godzin(na noc).
*użyłam "emilki", lub po prostu 250g jakiegoś sera :)
Wygląda doskonale :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba i to podanie i ten pomysł <3
OdpowiedzUsuńZ tymi truskawkami musiało super smakować;)!
OdpowiedzUsuńja od razu robiłam na zimno i najbardziej mi tak smakował :)
OdpowiedzUsuńale narobiłaś smaka na truskawki <3 a do tego kokos ... niebo !
OdpowiedzUsuń