z jagodami i borówkami
*z tahini
Pomimo niebotycznie dużej ilości wolnego czasu na proste smaki mam ostatnio smaki ;)
I nie sądziłam jak wiele szczęścia mogą dać zapomniane pokłady jagód w zamrażalniku, nawet te najmniejsze. ;)
Składniki: (na krem)
60g kaszy jaglanej
1 1/3 szklanki wody
spory banan
ok.30g tahini
cynamon, szczypta soli
ew. coś do posłodzenia
Kaszę prażymy w garnku. Zalewamy ostrożnie wodą, solimy, przykrywamy przykrywką i gotujemy do wchłonięcia się wody. Dodajemy banana. Miksujemy, mieszamy z tahini i resztą składników. Chłodzimy, lub podajemy jeszcze lekko ciepłe ;)
Najlepsze ciasto ostatnich czasów.
(Marchewkowe z ananasem, pekanami i daktylami przełożone kremem z mascarpone)
Przepis: (na ciasto)
140g mąki pszennej
100g maki pełnoziarnistej
łyżeczka cynamonu
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
spora szczypta soli
300g marchewki startej na małych oczkach*
2 jajka
1/2 szklanki oleju
ok.30ml mleka
80g miodu
20g cukru
100g ananasa
60g daktyli
50g pekanów
*ja bym spróbowała z mniejszą ilością, ponieważ z taką ilością ciasto wyszło "lekko zakalcowate", ale nam to nie przeszkadzało, nawet było to u mnie na plus i wszystkim smakował ten mój "zakalec" ;)
Suche składniki przesiewamy do miski. Mokre miksujemy w osobnej misce. Łączymy obie miski. Dodajmy ananasa, pokrojone daktyle i pekany. Przekładamy ciasto do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 1h.
Studzimy.
1/2 opakowania serka mascarpone
50ml śmietany 30%
ok.15g cukru pudru
Składniki na krem chłodzimy. Umieszczamy w miseczce, cukier przesiewamy i ubijamy mikserem przez kilka minut, do otrzymania kremu ;)
Ciasto przecinamy gdzieś w 3/5 wysokości, przekładamy kremem, przykrywamy cieńszą częścią. Posypujemy grubą warstwą cukru pudru.
Facebook
Ask
I nie sądziłam jak wiele szczęścia mogą dać zapomniane pokłady jagód w zamrażalniku, nawet te najmniejsze. ;)
Składniki: (na krem)
60g kaszy jaglanej
1 1/3 szklanki wody
spory banan
ok.30g tahini
cynamon, szczypta soli
ew. coś do posłodzenia
Kaszę prażymy w garnku. Zalewamy ostrożnie wodą, solimy, przykrywamy przykrywką i gotujemy do wchłonięcia się wody. Dodajemy banana. Miksujemy, mieszamy z tahini i resztą składników. Chłodzimy, lub podajemy jeszcze lekko ciepłe ;)
Najlepsze ciasto ostatnich czasów.
(Marchewkowe z ananasem, pekanami i daktylami przełożone kremem z mascarpone)
Przepis: (na ciasto)
140g mąki pszennej
100g maki pełnoziarnistej
łyżeczka cynamonu
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
spora szczypta soli
300g marchewki startej na małych oczkach*
2 jajka
1/2 szklanki oleju
ok.30ml mleka
80g miodu
20g cukru
100g ananasa
60g daktyli
50g pekanów
*ja bym spróbowała z mniejszą ilością, ponieważ z taką ilością ciasto wyszło "lekko zakalcowate", ale nam to nie przeszkadzało, nawet było to u mnie na plus i wszystkim smakował ten mój "zakalec" ;)
Suche składniki przesiewamy do miski. Mokre miksujemy w osobnej misce. Łączymy obie miski. Dodajmy ananasa, pokrojone daktyle i pekany. Przekładamy ciasto do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 1h.
Studzimy.
1/2 opakowania serka mascarpone
50ml śmietany 30%
ok.15g cukru pudru
Składniki na krem chłodzimy. Umieszczamy w miseczce, cukier przesiewamy i ubijamy mikserem przez kilka minut, do otrzymania kremu ;)
Ciasto przecinamy gdzieś w 3/5 wysokości, przekładamy kremem, przykrywamy cieńszą częścią. Posypujemy grubą warstwą cukru pudru.
Ask
pysznooooości!
OdpowiedzUsuńmożna prosić o przepis? :)
Na krem, czy ciasto? :)
UsuńNa ciasto i na krem :)
Usuńja też proszę! :)
UsuńI na to i na to, błagam Cię :*
OdpowiedzUsuńJa także czekam na przepisy! :D
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBłagam o przepis na ciasto, bo marchewkowe to chyba moje ulubione! <3
OdpowiedzUsuńo mamo, jedno i drugie lubię najbardziej na świecie
OdpowiedzUsuńnie ma to jak kremy z jaglanej i letnie zapasy owoców <3
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda mega! :D
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda Smaczne *.*
OdpowiedzUsuńMimo, że kocham ciasta marchewkowe to jak dla mnie wygrał chyba dzisiaj krem! :)
OdpowiedzUsuńTahini, tahini, tahini <3
OdpowiedzUsuńChętnie poznam przepis na ciasto :)
ten krem jaglany to chętnie bym Ci podkradła :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!*.* I ciasto, i krem!
OdpowiedzUsuń