polane śmietanką i cukrem trzcinowym
Nauki ciąg dalszy.
Ps. Wczorajszy wpis uzupełniłam o przepis :)
Przepis:
100g ricotty
1/2 jajka
30g mąki pełnoziarnistej
20g mąki pszennej + do obtoczenia
łyżeczka mąki kokosowej
coś do posłodzenia
jagody do nadziania
Mąkę przesiewamy. Dodajemy ser i jajko. Dokładnie zagniatamy ciasto. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki które spłaszczamy, nadziewamy jagodami i ładnie formujemy.
Knedle wrzucamy do gotującej się osolonej wody, i gotujemy ok.7min po wypłynięciu.
Nauki ciąg dalszy.
Ps. Wczorajszy wpis uzupełniłam o przepis :)
Przepis:
100g ricotty
1/2 jajka
30g mąki pełnoziarnistej
20g mąki pszennej + do obtoczenia
łyżeczka mąki kokosowej
coś do posłodzenia
jagody do nadziania
Mąkę przesiewamy. Dodajemy ser i jajko. Dokładnie zagniatamy ciasto. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki które spłaszczamy, nadziewamy jagodami i ładnie formujemy.
Knedle wrzucamy do gotującej się osolonej wody, i gotujemy ok.7min po wypłynięciu.
Smacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńjadłam je bodajże z morelami, no ale jagody... to jest dopiero pychota. i podane idealnie - nic dodać nic ująć!
OdpowiedzUsuńz jagodami najlepsze! dawno nie jadłam knedli, a z ricotty to jeszcze w ogóle! :) muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńmożna przepis ? :) + czym można zastąpić jagody ? :)
OdpowiedzUsuńHmm, morelami, śliwkami,wiśniami, truskawkami ale z tym raczej o tej porze roku ciężko, a z tych aktualnych to nie wiem, może jabłkiem, gruszką? :)
UsuńI od razu przypomina mi się lato :D
OdpowiedzUsuńZ ricotty muszą być bardzo delikatne! Z jagodami są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńo mniam, wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńOstatnio mam fazę na ricottę...a Ty tak kusisz!
OdpowiedzUsuńknedle <3 tak je uwielbiam, a tak dawno ich nie jadłam :<
OdpowiedzUsuńJakie one musiał być delikatne :D Rozpłynęłam się :D ach te letnie smaki :)
OdpowiedzUsuńTeż od razu kiedy je zobaczyłam pomyślałam o lecie :)
OdpowiedzUsuńA ja zaczynam żałować, że tak rzadko robię knedle!
Też mam ostatnio jagodowy nastrój :)
OdpowiedzUsuń