wtorek, 22 lipca 2014

689. Idealne serniczki z patelni, z ricotty.



lekko kokosowe ricottowe serniczki z patelni 
z białą czekoladą i malinami

Znalazłam proporcje i składniki idealne na serniczki z patelni, bo wcześniejsze próby kończyły się klęską albo nie do końca tak jak miało być, tym razem zdecydowanie się udało. 

Wróciłam, przynajmniej na tą chwilę, niedługo kolejny wyjazd, z jednej strony wyczekuje go z niecierpliwością, z drugiej odwlekałabym go jak najdłużej, bo po powrocie dużo już wakacji nie zostanie, ale na razie się tym nie martwię, to potem :P 

Przepis:
150 ricotty
15g mąki kokosowej 
30g mąki + do obtoczenia
płaska łyżeczka kaszy manny
jajko
coś do posłodzenia
aromat, szczypta soli 
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Ser, jajko i mąkę kokosową mieszamy i odstawiamy na trochę do lodówki(ja to zrobiłam wieczorem).
Dodajemy resztę składników i smażymy kilka minut na rozgrzanej patelni (lekko przetartej masłem/oliwą/olejem).* Przewracamy na drugą stronę. 

*smażymy na małym/średnim ogniu

7 komentarzy:

  1. Koniecznie do wypróbowania! Wyglądają pysznie :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie białej czekolady i malin to niebo!

    OdpowiedzUsuń
  3. ojjj, wyglądają idealnie, zdecydowanie! :)
    na razie cieszmy się wakacjami! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie, wyglądają idealnie! Takie grubaski :)) Muszę się zaopatrzyć w ricottę i sprawdzić, czy mi też takie wyjdą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam wiele razy serniczki, ale zawsze nie wychodziły :D W końcu- piekłam je w piekarniku. Ale aktualnie nie mogę twarogu, więc mogę tylko oblizac się na myśl o twoim śniadaniu.

    OdpowiedzUsuń