piątek, 20 czerwca 2014

660. Orzechowa owsianka pieczona w orzechowej "skorupce".


pieczona orzechowa owsianka* w słoiku po maśle orzechowym 
z miodem i truskawkami 

*z tartymi orzechami

I nawet zepsuta pogoda za oknem tak bardzo mi nie przeszkadza po takim śniadaniu.

Przepis: 
50g płatków owsianych + 120ml wrzątku do zalania
2 łyżki startych orzechów(ok.12g)
jajko
30g jogurtu naturalnego
20ml mleka
szczypta proszku do pieczenia/sody oczyszczonej
coś do posłodzenia
szczypta soli, cynamon, aromat
+ najważniejsze słoik po maśle orzechowym!! :D

Płatki mieszam z solą, zalewam wrzątkiem, przykrywam i wstawiam na noc do lodówki.

Rano. Mokre składniki ze sobą miksuję. Płatki mieszam z tartymi orzechami i resztą składników. Przelewam do szklanego słoiczka po maśle orzechowym i piekę ok.40-45min* w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
*przez ostatnie kilka(?) minut piekłam z górną grzałką ;)

9 komentarzy:

  1. Jejuuu, jak to pięknie wygląda! Tzn. wygląda niby zwyczajnie, ale to jest takie mega! I taka orzechowa, mniaaam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojeej, słoiczek pełen pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. drugie zdjęcie <3333 cudowne! no i ten miód na wierzchu...

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedziesz na oboz?

    OdpowiedzUsuń
  5. rozpływam się na widok takiej owsianki! już kiedyś robiłam podobną i zdecydowanie nie raz powtórzę - niech tylko masło się skończy! :D

    OdpowiedzUsuń