lekko kawowy Dutch baby
z wiśniami* i płatkami migdałowymi
*potem też z "sosem" wiśniowym, sok z wiśni zagęszczony mąką ziemniaczaną
Jest tyle przepisów na tego omleta, że, aż głowa może rozboleć i weź tu wybierz takiego co to wyjdzie dobry, wiec jak zwykle z moim mózgiem stworzyłam własne proporcje, nie wygląda jak typowy, ale za to smaczny wyszedł :D
Przepis:
2 jajka
20g mąki żytniej
20g mąki pszennej
ok.80ml mleka
szczypta sody oczyszczonej/proszku do pieczenia
szczypta soli, cynamon, aromat
+łyżeczka masła
wiśnie, płatki migdałowe
Piekarnik rozgrzewamy do 220stopni. Wstawiamy naczynko z masłem w środku. W między czasie przesiewamy mąkę i miksujemy ją z resztą składników. Wyjmujemy naczynku, na dno wrzucamy wiśnie(według uznania) zalewamy ciastem, posypujemy płatkami(ja częścią posypałam już po upieczeniu) Pieczemy ok.20-25min.
Ask
z wiśniami* i płatkami migdałowymi
*potem też z "sosem" wiśniowym, sok z wiśni zagęszczony mąką ziemniaczaną
Jest tyle przepisów na tego omleta, że, aż głowa może rozboleć i weź tu wybierz takiego co to wyjdzie dobry, wiec jak zwykle z moim mózgiem stworzyłam własne proporcje, nie wygląda jak typowy, ale za to smaczny wyszedł :D
Przepis:
2 jajka
20g mąki żytniej
20g mąki pszennej
ok.80ml mleka
szczypta sody oczyszczonej/proszku do pieczenia
szczypta soli, cynamon, aromat
+łyżeczka masła
wiśnie, płatki migdałowe
Piekarnik rozgrzewamy do 220stopni. Wstawiamy naczynko z masłem w środku. W między czasie przesiewamy mąkę i miksujemy ją z resztą składników. Wyjmujemy naczynku, na dno wrzucamy wiśnie(według uznania) zalewamy ciastem, posypujemy płatkami(ja częścią posypałam już po upieczeniu) Pieczemy ok.20-25min.
Ask
typowy, nietypowy, CUDOWNY! nie mogę się napatrzeć i tylko ta okropna lektura mi tu zdecydowanie nie pasuje:D
OdpowiedzUsuńJak on pysznie wygląda!*.*
OdpowiedzUsuńJaki puszysty i cudowny, wygląda jak jakiś chlebek, pycha ♥
OdpowiedzUsuńhttp://poranny-talerz.blogspot.com/
cóż to za pyszne wypieki! :)
OdpowiedzUsuńTo ja ładnie proszę o Twój przepis bo wyszedł Ci idelany :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńCo ja widzę w tle, "Lalka" :) Hmmm :D
Udana improwizacja, to widać :) I "Lalka" w tle, moja ulubiona lektura szkolna!
OdpowiedzUsuńMożna prosić o ten zmodyfikowany przepis? :D
OdpowiedzUsuńhaha, ja bym nie była sobą gdybym swojego przepisu nie skleciła :D
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :) chętnie wypróbuję przepis! Zapraszamy również do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńMóz zawsze dobrze podpowie, ale myslę, że serce też miało w tym swoją rolę ;D
OdpowiedzUsuńMi też jeszcze nigdy nie wyszedł taki typowy, ale są bardzo smaczne, zgodzę się ;)
OdpowiedzUsuńJUż kiedyś szperałam i szukałam przepisu na ten wypiek, jestem ciekawa jak go zrobiłaś, bo wyszedł genialnie :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie nie musi być typowy, ważne, żeby był smaczny! :)
OdpowiedzUsuńno genialnie się prezentuję! musze się w końcu za niego zabrać :)
OdpowiedzUsuńzawsze chcialam zrobic ten dutch, a w sumie to on sie jakims smakiem wyroznia? :)
OdpowiedzUsuńzapraszam: http://iluminatium-mundi.blogspot.com/
Jaki wyrośnięty ;)
OdpowiedzUsuń