sobota, 31 października 2015

Kasza z piekarnika.


Zapiekana kasza jaglana 
w sosie dyniowym z masłem orzechowym; śliwki 

Uwielbiam sobotnie poranki ^^ 

Lecę do książek,bo po południu trochę przyjemności i odpoczynku < 3

Przepis:

ok.60g kaszy jaglanej + szklanka wody
ok.100-150g pure z dyni hokkaido
duża łyżka masła orzechowego
1/2 szklanki mleka roślinnego
cynamon
coś do posłodzenia

+ew. kilka łyżek z dyni do przełożenia +coś do osłodzenia


Kaszę lekko podrażamy, zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem. Lekko studzimy. W innej miseczce łączymy dynię, masło, mleko oraz słodzidło. Kasze mieszamy z 2/3 części sosu. Połowę masy przekładamy do kokilki, przekładamy samym pure, kładzaimy resztę kaszy i zalewamy resztą sosu. Pieczemy ok.35-40min.

----------------------
dziwnie mi tak ostatnio, jakaś chandra, jakieś takie zachwianie, bezradność, jakaś niepewność i strach wkradł się do mnie, coś przyćmiewa ten uśmiech na twarzy, chyba zaczyna do mnie docierać, że pewne rzeczy się zmieniają, my dorastamy, doroślejemy, że nie zawsze będziemy prowadzeni za rączkę i tego się boję, tej nieograniczonej samowoli, własnych decyzji. 

czwartek, 29 października 2015

Zostaw kuskusa na noc.


Kakaowa kasza kuskus z lodówki;
z bananem i czekoladą 

to już piątek? koniec października? jak? za szybko ten czas leci.
a miałam w listopadzie siedzieć w domu w weekendy, no.. ten wychodzi inaczej xd :D 

środa, 28 października 2015

Praliny samo zdrowie.

Kakaowe trufle z ciecierzycy, gorący koktajl banan-dynia*
(ciecierzyca, daktyle, kakao, mąka kokosowa, banan, cynamon)
*banan, dynia,mleko sojowe, cynamon 


Trzymajcie kciuki dzisiaj, kolejna matura :D 
Ps. Przepis uzupełnię po południu.

Przepis:

140g ugotowanej ciecierzycy
ok.4-5 daktyli(25g) + 30ml wrzątku
1/3 banana
15-20g kakao
łyżka mąki kokosowej
cynamon
ew. coś do dosłodzenia
ew.2-3 łyżki wody

+kilka kostek czekolady, startej/pokrojonej drobno

Ciecierzycę miksujemy z bananem i daktylami. Mieszamy dokładnie z resztą składników. Ew. dodając czekoladę (polecam). Formujemy kuleczki. Wsadzamy na noc do lodówki. Rano obtaczamy w kakao. 

wtorek, 27 października 2015

Orzechowo do kwadratu.


 Dyniowy krem orzechowy*, z malinami 
*z mąką orzechową i masłem orzechowym 


Początkowo miał być odrobinę inny, ale stwierdziłam, że teraz pora na mąkę orzechową, która jakoś długo zapomniana leżała, a przecież jakoś trzeba ją zużyć skoro już jest otwarta (swoja drogą zapach już nie ten sam co przy pierwszym otworzeniu :(, ale wciąż jest :) ) . Tak więc powstało coś dobrego, z zaledwie kilku składników ^^

swoją drogą czemu mleko sojowe jest takie drogie >. <


Przepis:

ok.250g gęstego pure z dyni hokkaido
ok. 1/2 szklanki mleka sojowego/innego roślinnego
30-40g mąki orzechowej
porządna łycha masła orzechowego (ok.30-40g)
cynamon
coś do posłodzenia

Wszystkie składniki ze sobą dokładnie zmiksować/wymieszać, schłodzić przez noc w lodówce :) 

poniedziałek, 26 października 2015

Owsianka a'la tiramisu.


 
owsianka a'la tiramisu (z kawą i kakao) 
mascarpone i bananem

Idealne na taką mgłę za oknem ^^

Dziwne jak człowiek może przyzwyczaić się do kogoś innego.

Ps.Macie jakieś dobre proporcje, sposób na zamarynowanie tofu (do makaronu chińskiego) bo nie chce się zrazić jak już się przekonuję :D 

Chia zamiast jajka...


Bananowe placki z chia (wegańskie)
z borówkami, mleczkiem kokosowym i płatkami kokosa

Trochę takie chia zakalce, ale bananowe z kokosem i borówkami to dobre, wybaczę im nawet to, bo przecież nie zawsze wszystko wychodzi i w takich momentach dostrzegam zmiany u siebie, dostrzegam i tak bardzo je doceniam, bo łatwiej się jakoś żyje :)

swoją drogą to poniedziałek ostatnio to jakiś dzień prób smażenia wegańskich rzeczy, nie wiem, czemu poniedziałek, a nie weekend, kiedy mam czas, może presja czasu i nadzieja, że jednak wyjdzie :D chociaż placki dobrze się przewracały, a to, że zakalce.. zwalam na banana :D 

niedziela, 25 października 2015

Kilka pomysłów na...


Nazbierało mi się trochę tych zdjęć, szczególnie tych trochę starszych, które gdzieś mi się po zapodziewały, a po zrobieniu porządków w tych wszystkich folderach, jakoś się znalazły, na razie publikuje te bieżące, ale za stare też kiedyś się trzeba, choć może je zostawię na chwilę jakiejś niemocy, czy czegoś, swoją drogą niedługo nawet obiad będzie robiony przy ciemnościach za oknem, ah ta zima, a wy gotowi na nią? ^^
Miłej niedzieli 

Ps. Wszystko oprócz ostatnich bułeczek jest wegańskie, tak jakoś ostatnio samoistnie wychodzi.. no i jakoś mnie tak ochota na takie proste jedzenie naszła, a więc wybaczcie, że bez kombinacji większych 


Potrawka pomidorowa z ciecierzycą, cukinią, pieczarkami i zieloną fasolką, z masłem z nerkowców 

Przepis:
w sumie nie ma zbytnio żadnego "wrzuć do garnka" coś w tym stylu, mogę podać co dodałam
cukinia 
kilka pieczarek
fasolka szparagowa
ciecierzyca 
domowy przecier pomidorowy
przyprawy

+masło z nerkowców

Cukinię obrałam, wrzuciłam do garnka, podlałam woda i posoliłam, dodałam pokrojone pieczarki. Dusiłam pod przykryciem. Potem dodałam fasolkę, ciecierzycę, przecier, wodę i przyprawiłam. Gotowałam całość jeszcze kilka  minut. 


pieczone falafele dyniowe.. jeszcze lepsze z sosem orzechowym < 3

Przepis
100g ciecierzycy 
średnia cebula 
ok.100g pure z dyni hokkaido
3-4 łyżki oliwy z oliwek
ok.30g mąki z ciecierzycy (do konsystencji)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
sól, pieprz
kminek rzymski
natka piertruszki
papryka słodka, ostra

Ciecierzycę zalać wodą i pozostawić na całą noc (ok.12godzin). Cebulkę zeszklić na łyżce oliwy. Wrzucić do miski, razem z ciecierzycą i dynią. Zmiksować na gładką(lub nie do końca) masę. Dodać pokrojoną zieleninę, przyprawić według smaku, dosypać mąkę do konsystencji. Wsadzić do lodówki na jakąś godzinę. Formować małe kotleciki i układać na blaszce. Piec w 200stopniach przez ok. 30-35min w połowie przewracając na drugą stronę. 


 Zielona soczewica w sosie dyniowo-orzechowym, ryż jaśminowy 

Dyniowe risotto curry z mleczkiem kokosowym, kalafior

Zapiekanka dyniowa z ryżu i czerwonej soczewicy, z cebulką i pieczarkami, brokuły 


Przepis:

1/2 woreczka ryżu basmati 
ok.30-50g czerwonej soczewicy 
średnia cebula
kilka pieczarek
ok.100-150 pure z dyni hokkaido 
sól, pieprz, 
słodka/ostra papryka, czosnek granulowany
kminek rzymski 

Cebulkę zeszklić na oliwie. Dodać suchy ryż i soczewicę. Wlać ok. 1 1/2 -2 szklanki wody. (na oko, dolewałam). Wrzucić pure z dyni i wcześniej lekko podduszone pieczarki. Doprawić do smaku. Zagotować. Przelać do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i piec w 200stopniach przez ok.30-40min, po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze ok.10min. 


Dyniowe bułeczki drożdżowe nadziane kremem dynia-masło orzechowe 

Na odwrót.


 
Dyniowo-orzechowe* gofry fasolowe, 
z gruszką i pekanami 
*z mąką orzechową

bo dawno gofrów nie było... te trochę jeszcze do dopracowania, bo za suche wyszły, choć moją obawą było to, że się nie zetną, a tu proszę wyszło odwrotnie xd na pewno będę jeszcze z nimi kombinowała :) nie do końca wiem, jak chłonna jest ta mąka, więc może dla tego tak wyszło :P

wczoraj nauka, lekcje, a dzisiaj wybieram się ze znajomymi na hi hummus ^^
dzień o godzinę dłużej? podoba mi się to ^^


Przepis:*

120g białej fasoli
100g pure z dyni hokkaido
jajko
ok.25g mąki orzechowej
ok 1/4 - 1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
cynamon
coś do posłodzenia

Fasolę miksuję na gładką masę. Mieszam dokładnie z innymi składnikami. Piekę w dobrze nagrzanej gofrownicy przetartej masłem/olejem przez kilka minut

*przepis może ulec zmianie, i trzeba uważać, bo mi gofry wyszły trochę za suche i delikatne, następnym razem chcę dać więcej płynów i zrobić rzadsze ciasto, stąd ta rozbieżność w płynach. Po prostu uważajcie :D



sobota, 24 października 2015

Wegańskie wypieki & Trochę o współpracy.


 
 marchewkowe kukurydziane ciasto (wegańskie) 
pieczone w słoiczku po maśle orzechowym z bananem 

Lekko zakalcowaty, ciepły z dużą ilością masła, tego mi dzisiaj trzeba < 3 .. no i kawy :D


Jakoś sobie żyje, szkoła, dom, szkoła, książki, czytanie, lektury, więcej lektur, kolejne plany i kolejne wyczekiwane weekendy. po drodze sobie uświadamiam, że to już prawie koniec października, gdzieś mi czas ucieka ostatnio, ktoś go widział?
Miłej soboty ^^

Przepis:

40g mąki kukurydzianej
20g mąki gryczanej (lub tylko kukurydzianej 
150g ugotowanej marchewki
ok.1/3 - 1/2 szklanki wody/mleka roślinnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
ew. coś do posłodzenia
cynamon
szczypta soli

słoiczek z dużą ilością masła na ściankach
+ kawałki banana do środka

Marchewkę miksujemy z odrobiną wody na gładkie pure. Mąkę przesiewamy i dodajemy pozostałe składniki, dokładnie miksujemy, dolewamy wody/mleka do konsystencji. (ew.Dodajemy kawałki banana). Przelewamy do słoiczka. Pieczemy w 200stopniach przez ok.35min, można upiec w kąpieli wodnej dla bezpieczeństwa słoiczka.




------------------------------------------------------------------------------


Jakiś czas temu napisała do mnie miła pani ze sklepu Bio-planet w sprawie nawiązania współpracy, bardzo chętnie się zgodziłam strona ta oferuje masę zdrowej żywności, poczynając od przypraw i herbat, przez mąki, kasze i oliwy, tak naprawdę wszystko co człowiek może sobie wymarzyć. Mi zostało być szczęśliwą posiadaczką, olejków argonowych o której usłyszycie w dalszych postach :) paczka wyposażyła mnie również w masę foli bąbelkowej < 3   tak ta miłość z dzieciństwa wciąć we mnie tkwi :D


czwartek, 22 października 2015

Kakaowy jagielnik na doładowanie.

 Kakaowy jagielnik, na spodzie daktyle-kakao 
z sosem daktylowo-kakaowym i bananem 

Dużo kakao, na doładowanie, bo przede mną 3 godziny ślęczenia nad matematyką, ah te próbne matury..ale za to śniadanie dobre, bardzo ^^ i zaraz weekend :D 



Przepis:

25-30g daktyli (5-6sztuk) + 40-50ml wrzątku
2 łyżki mielonych płatków owsianych (ok.20g)
2 łyżeczki mocnego kakao
ew. łyżeczka mąki kokosowej
cynamon


40g kaszy jaglanej
2-3 łyżki kakao
1/2 banana 
łyżka mąki kokosowej(ok.15g)
coś do posłodzenia
cynamon



Daktyle kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Miksujemy/lub spokojnie można je potem podziabać widelcem na gładką masę. Dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy, z masy powinno bez problemu formować się wszystko (ma być gęsta). Wykładamy nią spód naczynka, wyłożonego papierem do pieczenia.

Kaszę gotujemy ze szklanką wody. Studzimy. Miksujemy z bananem. Dodajemy mąkę kokosową, kakao i słodzimy. Masa ma być gęsta. Przekładamy na wcześniej przygotowany spód, wyrównujemy i dociskamy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin(całą noc).
Przed podaniem polewamy sosem. 

środa, 21 października 2015

Ricottowe gryczane.

Płatki gryczane wymieszane z ricottą, 
gruszką duszoną w kokosowym sosie karmelowym 

ah, te ranne godziny 
szybko ten czas leci..czasami za szybko
Miłego dnia :) 

wtorek, 20 października 2015

Zapomniana.

Dyniowa kaszka orkiszowa (wymieszana)z masłem orzechowym, 
bananem i granatem 

i te większe grudki masła < 3

oj, co za zamieszanie było wczoraj z rana, spóźniona, z pomocą taty (kochany) po wystaniu odpowiedniej ilości czasu w korkach, jakoś dotarłam do tej szkoły, potem się modliłam, żeby popołudniu pociągi już jeździły, bo nic w portfelu nie miałam i nie wiem jakbym do domu wróciła xd  oby dzisiaj nie było takich przygód
Miłego dnia :) 

poniedziałek, 19 października 2015

dobrze, że gotowe.


Owsiany krem dynia-mleczko kokosowe-tahini-daktyle, 
z borówkami 

Zakochałam się w tym kremie < 3 gęsty, słodki idealne doładowanie ^^

Dobrze, że gotowe, bo Młoda Polska tak mnie wciągnęła, że chyba bym nic nie zdążyła zrobić, bo "to już ta godzina?"
I ten kochany komunikat z rana "migawka została zablokowana, naładuj baterie

dobrze jest mieć cynk "Natalia nie idź na pociąg wszystko stoi , leć na autobus" to lece xd obym zdążyła >.<

Przepis:

50g płatków owsianych + 1/2 szklanki wrzątku
150g pure z dyni hokkaido
1/4 szklanki mleczka kokosowego
kilka daktyli + 1/4 szklanki wrzątku
woda (do konsystencji - ok.1/4 szklanki)
duża łyżka tahini (ok.20-30g)
cynamon
coś do posłodzenia

Płatki zalać wrzątkiem i odstawić, to samo zrobić z daktylami. Zmiksować ze sobą wszystkie składniki na gładką masę. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce (noc).

niedziela, 18 października 2015

W dyniowo-kokosowym sosie.


Makaron z sosem dyniowym i mleczkiem kokosowym, miodem 

niech już przestanie padać >.<
Miłego dnia! :) 

Kilka pomysłów na...

Ostatnio dużo w mojej kuchni takiej jakieś prostoty, dania dosłownie wrzuć do garnka/patelnię i czekaj, szkoła jednak swoje robi. Dużo też warzyw i eksperymentów kuchni wegańskiej, szczególnie na słodkości mnie wzięło, choć czasu na ich realizacje już mniej, ale już sobie obiecałam, że co tydzień (póki mam czas) będę odhaczać jedną pozycję z mojej listy "do". W tym tygodniu padło na .. przepraszam za brak skromności.. genialne ciasto z ciecierzycy, zakochałam się w nim i przepadłam, aż sobie przepis gdzieś zapiszę, a nie mam tego często w zwyczaju o zgrozo, w następnym tygodniu zabieram się za jagielnika w wersji max, o dziwo nawet mama się pytała kiedy będę robić ten jakiś "inny" sernik :D jak wyjdzie to się pochwalę ^^
Dzisiaj post w całości wegański tak w razie informacji :) 



czerwona soczewica z cebulką w sosie pomidorowym, ryż jaśminowy 

Pomidorowa potrawka z ciecierzycy z pieczarkami i cebulką, kuskus

Gęsta "zupa" z czerwoną soczewicą i kaszą bulgur 

Pomidorowa potrawka z ciecierzycy z cebulką, pieczarkami, cukinią i kalafiorem

Czerwona soczewica w sosie dyniowym z masłem orzechowym, z cebulką i brokułami 

A na osłodkę

 daktylowe batoniki kakaowe z ziarnem kakaowca, gorzką  czekoladą i kandyzowaną gruszką 

 i coś po prostu genialnego..
 dyniowe "blondie" z ciecierzycy z masłem orzechowym i gorzką czekoladą


Przepis:

240g ugotowanej ciecierzycy
1/2 szklanki masła orzechowego (100-120g)
150g pure z dyni hokkaido
ok.1/2 szklanki wody
łyżka mąki gryczanej
60ml syropu klonowego (lub więcej, jeżeli wolicie słodsze)
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
duża szczypta soli
płaska łyżeczka cynamonu
80g gorzkiej czekolady

+ kokosowy karmel do podania <3 br="">


Ciecierzycę miksujemy z dynią i wodą na gładką masę. Dodajemy resztę składników oraz pokrojoną drobno czekoladę . Przekładamy do naczynka wyłożonego papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez ok.40min.



Pod bananową kruszonką.

 Śliwki i jabłko pod bananową kruszonką; z tahini 

Dobrze, że nie muszę nigdzie wychodzić w ten weekend, bo nie wiem jak u was, ale u mnie od dwóch dni pada :( pocieszam się wiec gorącym śniadaniem i wracam do książek :)

Przepis:

1/2 małego banana (40-50g)
łyżeczka oleju kokosowego
ok.60g mąki (żytnia)
szczypta sody oczyszczonej
ew. coś do posłodzenia
cynamon, szczypta soli

owoce


Banana rozgnieść z olejkiem, wymieszać i dobrze zagnieść z resztą składników( może być lekko klejąca, ew. dodać więcej mąki). Schłodzić w lodówce/zamrażalce przez jakieś 10-15min.
W tym czasie obrać i pokroić owoce. Porwać kruszonkę na owocach. Zapiekać ok.25min w piekarniku rozgrzanym do 200stopni.