piątek, 31 stycznia 2014

523. W słoiczku.

bananowo-kakaowa owsianka z ciasteczkami korzennymi i bananem w słoiczku po kremie spectalucus + reszta w miseczce, z jeszcze większą ilością ciasteczek *.* 

Bo jeden taki słoiczek to zdecydowanie za mało.

Idę smażyć naleśniki.

czwartek, 30 stycznia 2014

522. Marchewkowo-kokosowe scones.

marchewkowo-kokosowe scones z ciasteczekowym kremem z ricott*

*ricotta + krem spectalucus

Z każdym kolejnym dniem wychodzi coś dobrego, każdego mam sto nowych pomysłów i kombinacji do wypróbowania, tylko brakuje poranków, równie bardzo jak snu i czasu ostatnio.

Składniki:
30g mąki pełnoziarnistej
10g mąki pszennej
20g mąki kokosowej
mała starta na małych oczkach marchewka(ok.40g)
duża łyżka jogurtu naturalnego(ok.30g)
10g zimnego masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
coś do osłodzenia
szczypta soli, cynamonu
wiórki do obsypania. 


Mąkę z proszkiem przesiewamy,  dodajemy masło i chwilę "zagniatamy". Dodajemy resztę składników i formujemy bułeczki dowolnego kształtu, obsypujemy je wiórkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stopni przez ok.15min(w termoobiegu)  + kilka min(ok.3-5min) z górną grzałką.

środa, 29 stycznia 2014

521. Osianka jak płynna masa makowa.

makowo-jabłkowa owsianka podana z (obłędnie) cytrynowym twarożkiem**

* z masą makową, startym jabłkiem, cynamonem, skórką pomarańczową i cytrynową, sokiem z cytryny, aromatem rumowym i waniliowym, solą
**z dużą ilością skórki cytrynowej i sokiem z cytryny

Wróciłam. Zmęczona, ale szczęśliwa. 
Tylko wizja jutrzejszego sprawdzianu do którego się jeszcze nie uczyłam lekko mnie przeraża.

wtorek, 28 stycznia 2014

520. Makowo-jabłkowa kasza.

makowo-jabłkowa kasza jaglana* zalana jogurtem naturalnym z miodem

* ze startym jabłkiem i masą makową, startą skórką pomarańczową


Najlepsze grudki masy makowej <3 p="">

A jutro spotykam się z koleżanka z obozu <3>

poniedziałek, 27 stycznia 2014

519. Kasza-Masło-Miód.

bananowa kasza kukurydziana z masłem orzechowym i miodem


Teoretycznie miało być co innego, ale w praktyce zabrakło składników. Teoretycznie to lubię połączenie masła i miodu. A w praktyce też smakuje genialnie. 
Przynajmniej swój apatyt na dawno nie jedzone masło orzechowe zaspokoiłam.

niedziela, 26 stycznia 2014

518. Drożdżowe.


 drożdżowe naleśniki z masą makową* i twarożkiem

*z dodatkiem ubitego białka

 Zatęskniłam za makiem i świętami. Może to przez ten śnieg za oknem. A, może tak po prostu.



Składniki:
 (3 naleśniki/1 porcja)

30g mąki pełnoziarnistej
15g mąki pszennej
jajko
5g świeżych drożdży 
100ml mleka
coś do posłodzenia

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Mąkę przesiewamy, wbijamy jajko, wlewamy mleko i miksujemy. Miseczkę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok.1godz. Po tym czasie smażymy naleśniki.

sobota, 25 stycznia 2014

517. Kukurydziane z jabłkiem.


Jabłkowe kukurydziane gofry z orzechami* w miodzie i ricottą

 *pekany i orzechy laskowe

Gdybym kiedyś miała wybrać ulubione gofry, chyba nie byłabym w stanie, bo z każdym tygodniem kandydatów na to miejsce przybywa *.*


Składniki:
35g mąki kukurydzianej
15g mąki pełnoziarnistej
jajko
małe jabłko starte na tarce, na grubych oczkach, lekko odciśnięte z soku(ok.60g po odciśnięciu)
łyżka roztopionego masła
30ml mleka
 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
coś do posłodzenia
cynamon, sól, aromat

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i pieczemy gofry w nagrzanej i wysmarowanej masłem gofrownicy.

piątek, 24 stycznia 2014

516. Marchewkowo-kokosowy.

Omlet marchewkowo – kokosowy podany z kremem spectalucus, ricottą i bananem 

Czy u was tez jest tak przerażająco zimno? :O 

Przepis:
 
20g mąki kokosowej
15 mąki pełonoziarnistej
łyżka wiórek kokosowych
2 jajka
ew. mleko do konsystencji
starta mała marchewka
coś do posłodzenia


Jedno jajko i żółtko miksujemy z reszta składników. Białko ubijam z szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łącze z resztą składników. Smażę, na rozgrzanej patelni z obu stron.

czwartek, 23 stycznia 2014

515. W tych samych klimatach.

bananowo-kokosowa owsianka z ricotta i kremem kokosowym

Istne niebo w miseczce, gdyby nie moje "jeszcze można dolać trochę wody, przez noc i tak zgęstnieje" była by megaaa gęsta, a tak była tylko tak trochę, ale w sumie taka też była pyszna :)

O dziwo pomimo tej dziwnej i chorej sytuacji w mojej klasie która teraz się dzieje, nagle jesteśmy jakby bardziej zgrani, kto wie? Może tak już zostanie? Miło by było.

Składniki:
50g płatków owsianych/mieszanki do owsianki
1/2 szklanki mleczka kokosowego(u mnie jakieś 4/1 z mlekiem)
1 1/2 szklanki wody(+/-)
zmiksowany banan(ok.100g?)
łyżka mąki kokosowej
łyża wiórek kokosowych
szczypta soli
ew. coś do posłodzenia

(Najlepiej wieczorem)
Szklankę wody zagotowujemy, wrzucamy płatki, solimy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Kiedy płatki wchłoną cały płyn wlewamy mleko. Robimy to samo co w przypadku wody. Kiedy płatki zgęstnieją dodajemy banana, zagotowujemy i dodajmy wiórki i mąkę. Gotujemy chwilę na małym ogniu.(dolewając pozostałą wodę do konsystencji) Wyłączamy ogień i pozostawiamy chwilę pod przykryciem.
Rano podgrzewamy.

środa, 22 stycznia 2014

514. Najlepsze kluski na świecie.

bananowo-kokosowe kluski kładzione na kokosowym mleku*

*z dodatkiem mleczka kokosowego


O mamuniu, chyba najlepsze kluski ever. Słodziutkie, mięciutkie, delikatne, nieboooo *.*

Składniki:
35g mąki pełnoziarnistej
15g mąki kokosowej
zmiksowany banan (ok100g?)
łyżka wiórek  kokosowych
jajko
ew.coś do posłodzenia

250ml mleka + do ciasta
50ml mleczka kokosowego
szczypta soli

Oba mleka wlewamy do saganka i gotujemy. Wszystkie składniki na kluski miksujemy(ew.dolewamy trochę mleka do konsystencji) i łyżką zamoczoną w zimnej wodzie kładziemy na zagotowanym mleku. Gotujemy chwilę.



Udało się, udało się. W końcu po takim czasie się udało. Nadal nie wierzę, ale jednak to prawda. Boże, rzecz która powinna przyjść naturalnie... ale udało się. To najważniejsze.

wtorek, 21 stycznia 2014

513. Domowy makaron smażony w sosie.

Domowy czekoladowy makaron* smażony w soku pomarańczowym i miodzie podany z ricottą

*żytni
inspiracja 

Dzisiaj bez szkoły, za to był lekarz. Teraz teoretycznie mam wole, a w praktyce czeka na mnie sterta książek i lekcji, alee to za chwilę :P

A ten makaron w tym "sosie" obłęd *.*
Tak swoją drogą ten dzisiejszy makaron z mąki żytniej smakował mi bardziej niż ten który robiłam ostaatnim razem z mąki pełnoziarnistej, był o wiele bardziej delikatniejszy i generalnie lepszy :D


Przepis:
Czekoladowy Makaron

35g mąki żytniej 
15g mąki pszennej + do podsypywania
10g kakaa
żółtko
szczypta soli
woda do konsystencji*

Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą w jednolitą gładką kulkę. Zostawiamy przykrytą ściereczką by "odpoczęła" na jakieś 30min. Następnie na oproszonym mąką blacie rozwałkowujemy na dość cienki placek**. Wycinam długie paski i pozostawiam na blacie na co najmniej 30min, by makaron się podsuszył.***Gotuję w osolonym wrzątku przez ok.5min****


*nie wiem ile dokładnie bo dodawałam w między czasie tak "na oko", najlepiej dolewajcie łyżką, albo moczcie ciasto w wodzie i dalej zagniatajcie z reszta mąki
** ja zawsze trochę rozwałkowuje, przewracam na drugą stronę,jeżeli trzeba podsypię mąką, znów rozwałkowuje i tak co jakiś czas, aby ciasto nie przywarło do blatu
***ciasto zrobiłam wieczorem i gotowy, ale nadal surowy makaron rozłożyłam na desce, przykryłam ściereczką i pozostawiłam na całą noc, jest to bardzo dobry sposób by zaoszczędzić rano czas na jego przygotowanie
****jeżeli będziecie go potem podsmażać, radzę gotować go krócej ok.3min, ja gotowałam go ok4min i myślę, że było to trochę za długo ponieważ potem musiałam uważać, aby go nie rozgotować przy smażeniu

Ps. Jeżeli nie zamierzacie potem smażyć makaronu, tylko przyrządzić do inaczej, to radzę dodać do ciasta coś do osłodzenia bo makaron sam w sobie nie jest słodki

Sos:

sok z 1/2 pomarańczy
łyżka miodu
cynamon
aromat pomarańczowy
skórka starta z pomarańczy

+ makaron

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, wlewamy na patelnie i doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy makaron i smażymy dopóki wszystkiego nie wchłonie.


poniedziałek, 20 stycznia 2014

512. Expresowe placki.

cynamonowe placki z kremem speculoos i bananem 

38godz bez snu + ciągłe budzenie się w nocy, to może się człowiekowi z lekka zaspać, co nie? xd
Czyli  śniadanie pt" wymieszaj, usmaż, zrób zdjęcie i zjedź w ciągu 5min" xd

Mówiłam już jak bardzo kocham ten krem *.*



zimno, zimno, zimno, zimooo

niedziela, 19 stycznia 2014

511. Poimprezowe naleśniki.

jajeczne naleśniki smażone na maśle z ricottą i dżemem*

*dom. truskawkowo-rabarbarowy/ robiony przez ciocię, chyba z jakiś śliweczek żółtych

Nie żałuje, że zdecydowałam się pójść, co z tego, że w ogóle nie spałam, co z tego, że niedawno wróciłam, co z tego, że czeka mnie góra lekcji, lektura, i dwa razy więcej nauki, co z tego, że zaraz jadę do babci, a muszę to wszystko zrobić, pff, nie żałuję. :)

sobota, 18 stycznia 2014

510. Ricotta gofry?

 Gofry z ricotty podane ze smażonym w maśle i cukrze jabłkiem i prażonymi płatkami migdałowymi

Te gofry to czysty obłęd. No bo jak coś co ma w sobie ricottę może byc nie dobre? Tak się nie da :P :3

Szybko, szybko, czas... potrzebny mi czas, ale co tam, jeszcze trochę lekcji, książki i wybywam, co cóż odpocznę... kiedy indziej xd :P


Ps. Co do jutrzejszego śniadania to nie wiem jak to będzie, nie wiem kiedy wrócę, generalnie nie wiem nic xd no, ale dobrze będzie :P


Przepis:

50g mąki pełnoziarnistej
70g ricotty
jajko
łyżka roztopionego masła
coś do posłodzenia
aromat waniliowy
mleko do konsystencji
1/2 proszku do pieczenia
Jajko miksuję z serem i dodaję przesianą mąkę i resztę składników. Dolewam do konsystencji mleka. Piekę, w rozgrzanej i wysmarowanej gofrownicy przez kilka minut.


Zostałam nominowana LBA, za co bardzo dziękuję, a tutaj macie odpowiedzi na pytania:

1. Książka, którą przeczytałam w przeciągu miesiąca
hmmm, "mechaniczny anioł", "wyścig śmierci", "intruz" i teraz czytam "Mistrza i Małgorzatę" do szkoły... 

2. Ulubiony film zagraniczny
Nie potrafię wybrać jednego.

3. W najbliższym czasie planuję ....
zrobić coś szalonego, wyspać się, żyć, nie zabić się po drodze do szkoły xd

4. Owoc, który kojarz mi się najbardziej z wakacjami i latem
truskawki, maliny, borówki

5. Wkurzam się , gdy ...
coś nie idzie po mojej myśli/nie wychodzi mi 

6. Rano piję kawę czy herbatę ?
Herbatę, z pewnymi wyjątkami

7. W mojej szafie mam najwięcej ...
yyy.... koszulek które są tak stare, że nie nadają się by gdziekolwiek w nich wyjść xd

8. Produkt, który planuję w najbliższym czasie kupić
hmm.. jakąś dziwną mało znaną rzecz :P 

9.Kolacja na słodko czy wytrawnie
Zależy. 

10. Ulubiony dodatek do owsianki ..
Każdy jest w pewien sposób moim ulubionym, nie mam takiego konkretnego :)

11. Mięsożerna czy wegetarianka ?
 Mięsożerna z zamiłowanie do zieleniny :3

12. . Miłego dnia :)
Wzajemnie :)


1. Na co w wolnym czasie poświęcasz najwięcej czasu?
Często niestety na komputer, ale również książki :3
2. Jak widzisz siebie za 5 lat?
Szczęśliwą. 
3. Jesteś zorganizowana czy raczej nie używasz kalendarza i często o czymś zapominasz?
Jestem raczej zorganizowana ze skłonnością do robienia rzeczy "na ostatnią chwilę"
4. Najlepsze połączenie smakowe, to..
dużo ich >.< ale m.in. banan+kokos, masło orzechowe+banan, czekolada+... wszystko?
5. Ile czasu poświęcasz na prowadzenie bloga?
Różnie.
6. Co jest w Tobie najlepsze?
Nie umiem mówić o swoich zaletach. 
7. Jakie miejsce chciałabyś zwiedzić? Dlaczego akurat to?
Cały świat, ponieważ jest pełen niesamowitych miejsc, albo o których nawet nikt nie słyszał, a swoim wyglądem zapierają dech w piersi. 
8. Czym chcesz się w przyszłości zajmować?
Będę pracować z ludźmi. Tak dokładniej psycholog.
9. Czego najbardziej nie lubisz robić?
Sprzątać >.<
10. Jakie jest Twoje najśmieszniejsze wspomnienie z dzieciństwa?
Całe moje dzieciństwo było tak dziwne, że, aż śmieszne xd
11. Dobrze, że nie muszę wymyślać 111 pytań. Jaki jest Twój ulubiony owoc?
Też się cieszę xd :D Wszystkie!!! 

piątek, 17 stycznia 2014

509. Pochwała prostoty.

kasza jaglana z jabłkiem i czekoladą 


Niby takie banalne, ale jakie pyszne *.*

No, takk, w końcu po dłuższych rozmowach (z samą sobą i)tatą, jutro wybieram się jako "osoba towarzysząca" xd z kolegą na 18 jego koleżanki :P To nic, że następny tydzień zapowiada się tragicznie, pfff, dobrze będzie :D Czyli dzisiejsza noc po tytułem "czytamy lekturę: Czytaliście kiedyś "Mistrza i Małgorzatę" ta książka mnie przeraża i cały czas szokuje, już dawno nie czytałam tak długo jakiejś książki >.<

czwartek, 16 stycznia 2014

508. Owsiane na jogurcie.

placki owsiane na jogurcie greckim z dom.dżemem i nerkowcami

Pomysł całkowicie "pożyczony" od Sylwii, pyszne były :)

Niee, wcale nie wróciłam przed chwilą do domu, i wcale nie muszę nauczyć się na jutro do sprawdzianu który muszę zaliczyć, a nawet do końca nie wiem z czego jest, nieee, wcale, przynajmniej jestem jutro zwolniona z ostatniej lekcji, nanana :3

środa, 15 stycznia 2014

507. Kluski speculoos

kluski speculoos kładzione na mleku z bananem


Miło wrócić do domu jako biały bałwanek..nie wiem jak u was, ale u mnie śnieg pada od rana i nie widzę, by miał zamiar przestać. -,-



Składniki:
45g mąki pełnoziarnistej
jajko
cynamon
ew. coś do posłodzenia 
300ml mleka + do ciasta 


Mleko solimy i stawiamy na gazie W miseczce miksujemy wszystkie składniki, dolewając mleka "na oko" by otrzymać odpowiednią konsystencję. Łyżkę maczamy w szklance z zimną wodą i napieramy na czybek ciasta, "kładziemy" na gotujące się mleko, robimy tak, aż zużyjemy całe ciasto. Chwilę gotujemy

wtorek, 14 stycznia 2014

506.Słodkie i delikatne.


"słodkie i delikatne" placuszki smażone na maśle podane z dom.dżemem truskawkowo-rabarbarowym i cukrem pudrem

Ale one były dobre, takie puchate, mięciutkie, słodziutkie, nieboo *.*

Pamiętam jak kiedyś miałam na nie "fazę" i mogłam je jeść codziennie, nawet mój brat je lubi, a to już coś, bo (cytuję) "on takich wynalazków nie jada" :P

Przepis:

50g przesianej mąki pełnoziarnistej
10g przesianej mąki pszennej
jajko(białko i żółtko oddzielnie)+ białko*
łyżka cukru pudru (lub więcej)
kapka mleka(ok.30ml?)
aromat waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

+ masło do smażenia


Żółtko i mleko mieszam w drugiej miseczce. Białko ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaje przesiany cukier cały czas ubijając, wlewam masę żółtko, delikatnie wsypuję mąkę miksując na wolnych obrotach. Smażę na roztopionym maśle z dwóch stron.

*lub dość duże jajko, ew. dać dwa małe białka i jedno lub dwa żółtka, ogółem dobrze było gdyby wyszło tak 60g białka :P 

poniedziałek, 13 stycznia 2014

505. Banan i kokos, znowu razem?

bananowo- kokosowa kasza manna* z suszoną kostką kokosową i kremem kokosowym

*z mleczkiem kokosowym i mąką kokosową

No, ale co ja poradzę, że kocham te połączenie *.*

Nieee, wcale z lekka nie zaspałam :P

niedziela, 12 stycznia 2014

504. Ricotta hotcakes.


ricotta hotcakes z sosem czekoladowym

Skoro ricotta wróciła to trzeba to jakoś uczcić :3

A tak swoja drogą muszę się w końcu zapoznać lepiej z nową kuchenką, bo jeszcze nie do końca ją ogarniam xd

Taaak, nie ma to jak 7 raz w tygodniu jechać do Warszawy, 5 dni w tygodniu to czasami za dużo, pfff, ale co tam 7 raz jest spoko xd Tym razem z rodzicami na  szczęście samochodem, a nie jak zwykle pociągiem(i nie do szkoły!!), no to czas zacząć wyprawę  pt "w poszukiwaniu butów" no i pewnie 1000 innych rzeczy :3
Chyba nigdy nie odpocznę, ale co tam xd

Jak zwykle moje wyczucie czasu jest idealne i śniadanie pomimo weekendu jem jedną ręką, a drugą się ubieram xd

sobota, 11 stycznia 2014

503. Sobotnia tradycja.

owsiane bananowe gofry z kremem speculoos i dżemem*

*dom. truskawkowo-rabarbarowy 

Robię ten krem x raz i nadal smakuje tak samo obłędnie *.*


Kierunek Warszawa, w poszukiwaniu prezentu dla koleżanki, zapowiada się ciekawy dzień z moimi wariatkami :3


piątek, 10 stycznia 2014

502. Bananowo-kokosowy krem.

bananowo-kokosowy krem jajeczny podany z kremem kokosowym i granatem


Na zrobienie tego kremu czekałam, od czasu zobaczenia go u Ash na blogu, powiem jedno, było warto <3 br=""> Wczoraj udało mi się kupić chyba najlepszego Granata w życiu  :3

czwartek, 9 stycznia 2014

501. Kokosowy pudding ryżowy


Kokosowy pudding ryżowy* z rodzynkami i karmelizowanym ananasem** posypany prażonymi wiórkami kokosowymi


* z mleczkiem kokosowym
**w cukrze trzcinowym i cynamonie


No to jeszcze tylko jutro i weekend <3 nbsp="" p="">
Żadnych sprawdzianów, pytania czy karkówek(przynajmniej zapowiedzianych) jest dobrze :3

Ricotta wróciła do sklepu, boże gdybyście widzieli moje szczęście xd

środa, 8 stycznia 2014

500. Porane zamieszanie i kokosowa rocznica.

 bananowo-kokoswe placki z kremem kokosowym i prażonymi wiórkami kokosowymi

Jej, nie sądziłam, że aż tyle tutaj wytrwam. I prawdę powiedziawszy przyzwyczaiłam się do tego miejsca. Choć często miewałam chwile zwątpienia, po co to wszystko? Cieszę się, że nie rezygnowałam. Bycie tutaj w pewien sposób przynosi mi szczęście. Dziękuje wam, bo bez was, nie było by tego miejsca. 
No, tak jak zwykle w takie dni musi coś nie wyjść pierwszą próbę tych placków można było porównać raczej do jakiś wiórów  w ten właśnie sposób nauczyłam, się, że mąka kokosowa zupełnie inaczej chłonie wodę, no, ale pozytywną stroną jest to, że udowodniłam sobie, że jeżeli się chce to da się zrobić i usmażyć placki w niecałe 5min. W jakieś 10s zrobić zdjęcie, a kolejne 5min je zjeść jednocześnie zakładając buty na nogi, pfff, da się? Da się. W bonusie dostałam jeszcze lekki sprint do pociągu, a co tam jak szaleć to szaleć xd Bądź co bądź, placki jednak wyszły dobre, a dzień nie okazał się taki zły, liczyłam tylko na trochę spokojniejszy poranek, ale co tam. :P 
Jeszcze raz dziękuje wam za to, że jesteście. :)



Przepis:
15g mąki kokosowej
45g mąki pełnoziarnistej
jajko
zmiksowane 3/4 banana
70ml mleczka kokosowego/mleka*
łyżeżka wiórek kokosowych
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ew. coś do posłodzenia

Mokre składniki miksujemy ze sobą. Wlewamy do suchych i smażyy na rozgrzanej patelni.

*dałam 1/1

wtorek, 7 stycznia 2014

499. Makowy omlet.

makowy omlet owsiany* z jogurtem naturalnym, lemon curd, prażonymi płatkami migdałów i miodem 

*z masą makową

No tak, to nic, że przewracając go cześć wyleciała za patelnię, a omlet wyglądał jakby po nim przebiegło stado słoni i w sumie niewiele mu brakowało do jajecznicy, a to tylko dlatego(tak myślę) że ubiłam białko, no, albo dlatego, że smażenie czegokolwiek przed 6 nad ranem nie jest dobrym pomysłem, szczególnie po dwóch tygodniach wstawania po 8 :P , no nic, nie wyglądał, ale przynajmniej był dobry :P
 Masa makowa się skończyła :( 


Macie jakieś pomysły, propozycje jak uczcić jutrzejszą rocznicę?  
Bo u mnie pustka, w dodatku środek tygodnia, no, ale trudno :P

Jeszcze tylko przetrwać jutrzejsze dwa sprawdziany i prawie weekend :P 

Edit:

Składniki:
70g masy makowej
40g płatków owsianych  + woda/mleko do zalania
20g mąki owsianej
jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli, cynamonu
aromat pomarańczowy

Płatki zalewam wrzątkiem(najlepiej wieczorem) przykrywam i czekam, aż wchłoną płyn*. Mieszam z resztą składników i smażę na dobrze rozgrzanej patelni

*ja płatki zalałam wieczorem, odczekałam aż wchłoną płyn, zmieszałam z masą makową i odstawiłam na noc do lodówki

Ps. Radzę nie ubijać białka, bo omlet może wam się rozlecieć tak jak w moim przyadtku.

poniedziałek, 6 stycznia 2014

498. Lepkie, klejące, czekoladowe!!

Pomarańczowo- czekoladowe brownie z cukinii polane sosem pomarańczowym i ricottą(potem)

W ogóle nie mogłam zrobić dzisiaj żadnego wyraźnego zdjęcia -,- 

Lepkie i klejące za sprawą cukinii oraz mąki żytniej która w tym połączeniu nabiera takiej mazistej konsystencji. No i niezwykle czekoladowe za sprawą czekolady :3

Jutro szkoła? Sprawdzian? Ale jak to? Już? Fajnie, że coś umiem xd
Więc z racji, że powinnam się uczyć, znów wybieram się na łyżwy, a co żyje się tylko raz :P 



Składniki:

50g mąki żytniej
15g kakao
1/4 tabliczki czekolady
100g cukinii startej na drobnych oczkach
szczypta soli, cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
coś do posłodzenia
skórka z startej pomarańczy
20ml soku z pomarańczy
jajko
aromat pomarańczowy

Cukinię posolić, odstawić na chwilą, a następnie odcisnąć z nadmiaru soku(ale nie wylewać go!!). Jajko zmiksować z sokiem i dodać cukinię. Suche składniki połączyć ze sobą w drugiej miseczce. Wlać mokre składniki i wymieszać. Dolewać soku z cukinii do uzyskania odpowiedniej konsystencji(ok.20ml). Dodać czekoladę(startą/pokrojoną w kostkę). Przelać do dość płaskiego i szerokiego naczynka(aby nie urosło za bardzo w górę) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.40min. 

niedziela, 5 stycznia 2014

497. Placuszki walijskie.


Placuszki walijskie z żurawiną podane z lemon curd i cukrem pudrem 

Słyszeliście kiedyś o takich placuszkach? Ja na nie natknęłam się stosunkowo dawno, trafiły na moją listę "do zrobienia" i gdzieś się tam zaplatały (ta lista zamiast się  kurczyć, cały czas rośnie :O ) 

Łyżwy? Poproszę więcej takich wypadów. Nie wiem jak to u was jest, ale u mnie takie wyjście do ludzi zdecydowanie pomaga, pozwala zapomnieć to o czym nie chce pamiętać, sprawia, że cały czas się uśmiecham, a moje troski znikają choć na trochę. Sprawiają, że czuję, że żyję. Kocham tych ludzi za to, pomimo, że nawet nie wiedzą jak bardzo potrafią mi pomóc. 

No tak to chyba pora by w końcu zajrzeć do książek w końcu na powitanie czekają mnie dwa sprawdziany (pozdrawiam nauczycieli), no ale jest przecież tyle ciekawszych rzeczy do zrobienia... xd

Przepis:

60g mąki
20g masła
15ml ciepłego mleka
trochę roztrzepanego jajka*
coś do posłodzenia
łyżka suszonej żurawiny 
szczypta proszku do pieczenia, cynamonu, soli

Suche składniki mieszamy dodajemy masło i rozgniatamy na coś na kształt kruszonki. Dodajemy jajko roztrzepane z mlekiem i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie pod sam koniec dodajemy żurawinę i formujemy okrągłe placuszki. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. 

*jeżeli go nie macie dajcie więcej mleka tak aby w sumie wyszło ok.25ml płynów

sobota, 4 stycznia 2014

496. Makowe gofry



makowe gofry z twarożkiem, miodem i prażonymi płatkami migdałowymi

To nic, że z ostatniego gofra zrobiły mi się praktycznie dwa, ale potem jednak się rozmyślił i znów się scalił xd
Wyszły takie puchate w środku, leciutkie, czego się po nich nie spodziewałam :P

A dzisiaj kierunek Warszawa, Stare miasto, lodowisko :3


Składniki:
50g mąki
czubata łyżeczka kakaa
70g masy makowej
łyżka  rozpuszczonego masła
jajko/białko 
30ml mleka
szczypta soli, cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ew. aromaty
coś do posłodzenia


Mokre składniki miksujemy ze sobą. W drugiej miseczce łączymy pozostałe składniki. Mieszamy ze sobą obie miseczki i smażymy gofry w dobrze nagrzanej i natłuszczonej gofrownicy przez kilka minut.

piątek, 3 stycznia 2014

495. Potrójnie kokosowe scones.



 Scones kokosowe podane z ricottą i bananem 

Łyżwy zdecydowanie udane co z tego, że prawie zamarzłam. xd

Przepis:
30g mąki pełnoziarnistej
10g mąki pszennej
20g mąki kokosowej
10g masła
łyżka wiórek kokosowych 
ok.35-40ml mleczka kokosowego*
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
coś do posłodzenia


Suche składniki łączymy i zagniatamy z masłem. Dodajemy jajko roztrzepane z mleczkiem/lub samo mleczko.. Formujemy bułeczki dowolnego kształtu, spłaszczamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.15 min. 

*jeżeli macie w lodówce jakieś roztrzepane jajko które wam po czymś zostało możecie dać pół na pół z mleczkiem, ja właśnie tak zrobiłam :) 

czwartek, 2 stycznia 2014

494. Lemon curd.


 naleśniki z makiem podane z lemon curd, ricottą i miodem 

Chciałam zrobić taką śliczną wysoką wieżyczkę, ale trochę za duże po smażyłam te naleśniki >.<

Taaak, teoretycznie powinnam być teraz w szkole, ale w praktyce siedzę w domu z kubkiem gorącej herbaty zajadając jedne z lepszych naleśników :P 

Byliście w tą "zimę" już na łyżwach? Ja własnie dzisiaj się na nie wybieram. :P 


Lemon curd:

60ml soku z cytryny
30g cukru*
jajko
żółtko
łyżka masła

Wszystkie składniki(oprócz masła)mieszamy** i  umieszczamy w garnuszku, podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając do czasu aż masa zgęstnieje***, zdejmujemy z ognia i dodajemy masło cały czas mieszając.

*lub więcej, ale to zależy od was, ja chciałam zachować tą nutę kwaskowatości cytryny
**zmiksowałam je
***  na sam koniec też zmiksowałam, żeby masa była gładka, bez żadnych grudek

środa, 1 stycznia 2014

493. Nowy rok, słoik dobrych wspomnień i kluski.


makowe kluski kładzione na mleku 

Jak tam wczorajszy wieczór? Udał się? U mnie zdecydowanie. Pomimo, że na początku nie znałam jakieś 1/2 osób. >.< (ty, D kto to w ogóle jest? - no...tenn. no w sumie nie wiem xd). Powrót do domu o 6 rano. Ostatnie punkty wpisane na listę. Kilka stron książki, kilka wspomnień i ostatnich uśmiechów. Zasypianie przy porannych promieniach słońca. Wiem, że ten rok będzie dobry. 


Pamiętacie jeszcze zeszłoroczną akcję? Ktoś brał w niej udział? Może nie ma tam wszystkich karteczek, bo wyjazdy, bo czasami mi się nie chciało. Ale są prawie wszystkie. Z chwilami mniej lub bardziej radosnymi. 

Podgląd



Składniki:

50g maki
2 łyżki masy makowej (70-100g)
sok pomarańczowy do konsystencji 
ew. aromat pomarańczowy
jajko
cynamon
250-300ml mleka + sól

Mleko ustawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia. W miseczce łącze wszystkie składniki. Łyżkę moczę w zimnej wodzie nabieram masę i kładę kluski na osolone mleko. Gotuje kilka minut.